Registracija

KENDO -NAJPOZNATIJI UČITELJI

Robert Kermeci , 27.08.2017 13:52

KENDO -NAJPOZNATIJI UČITELJI

Miyamoto Musashi (1584.-1645.) napisao je 1643. godine knjigu ''Pet prstenova'' koja govori o tehnikama mačevanja povezanu sa zen budizmom. Ovom samuraju nadimak je bio Niten. Poznat je po korištenju dva mača istovremeno u borbi s više protivnika, iako je bio ljevak. Musashi je zapušteno izgledao i gotovo nikad nije ušao u kadu kako ne bi bio zatečen bez oružja. Također, bio je slikar, kaligraf i kipar. Knjigu ''Pet prstenova'' napisao je  u tišini pećine Reigando, radeći koncept dvije godine, dok je samu knjigu navodno napisao u jednom danu. Umire tjedan dana kasnije nakon što je knjiga bila završena.

Njegova knjiga ''Pet prstenova'' je najbolje sažeto objašnjenje o korištenju strategije u japanskom mačevanju, strategiji koja nadilazi  samo mačevanje, a postala je i nezaobilazno štivo kako poslovnih ljudi, tako i u primjeni u svakodnevnom životu. Za vrijeme života proputovao je Japan, te utemeljio školu neobičnog naziva ''Dva mača''. Napisao je i djelo ''Trideset i pet uputstava o vojnoj doktrini'',

te kratke spise o razdobljima kineskog slikarstva Sung i Yuan. Miyamoto Musashi smatra se najvještijim i najboljim mačevaocem svih vremena. Pokopan je na svoj zahtjev sa svim svojim oružjem i u punom oklopu, makar ga za života nikad nije nosio.

Yagyu Munemori (1571.-1646.) je uz Musashija najpoznatiji japanski mačevalac 17. stoljeća te ujedno i svih vremena. Munemorija je podučavao prijatelj i zen učitelj Soho Takuan. Munemori je i učitelj mačevanja tri generacije šoguna. Njegovo djelo '' The life giving sword'' ili mač koji daje život, kratak je pregled već naučenih tehnika i detaljnih uputa za daljnje vježbanje i usavršavanje, te meditativni izvor za uklanjanje psiholoških prepreka vježbača. Ova knjiga je i filozofska baza za upotrebu mača kao oružja koje daje život a ne smrt. Jedan je od rijetkih majstora koji je zagovarao upotrebu bambusovog štapa i ranijeg oklopa za kendo za vrijeme dok je trenirao mačevanje. Preminuo je nakon kratke bolesti u dobi od sedamdeset i šest godina.

Današnji kendo borci koji su bili svjetski prvaci su također Japanci. No, na posljednja dva prvenstva do finala su dospjeli i natjecatelji iz Južne Koreje.  

Sljedeće najave