Registracija

KARATE ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 22.09.2016 19:56
 KARATE ZANIMLJIVOSTI

Pročitajte zanimljive činjenice vezane uz karate. Pronađite i detalje iz života glumaca iz karate filmovima, te doznajte kada je Chuck Norris proglašen borcem godine i tko je pobjeđivao sa slomljenom rukom!

- Karate danas u Hrvatskoj trenira više od deset tisuća karatista, a Hrvatski karate savez osnovan je 1991.godine.

- Najtrofejniji sport u Hrvatskoj uzimajući u obzir europska i svjetska prvenstva upravo je karate.

- Borilačka vještina karatea potječe s otočja Okinawa smješteno između Japana i Tajvana u Istočnom kineskom moru.

- Sensei u prijevodu znači ''prvorođeni'' odnosno'' netko rođen prije vas'', te ima glavnu riječ na treningu i razvoju učenika karatea.

- Jedan od velikana Shotokana, sensei Hirokazu Kanazawa na Prvom japanskom prvenstvu 1957. godine pobijedio je u svim borbama. Ništa neobično ako ne spomenemo da se natjecao sa slomljenom rukom.

- Chuck Norris je 1969. godine proglašen borcem godine u izboru časopisa ''Black Belt Magazine'', dok je godinu dana ranije osvojio naslov prvaka karatea u srednjoj kategoriji. Naslov je branio šest godina uzastopno.

New Roman","serif"">- Bruce Lee je bio glavni glumac, scenarist i redatelj filma ''Na zmajevom putu'' u kojem je kao glumca pozvao svog učenika Chucka Norrisa.

- Jean-Claude Van Damme počeo se s jedanaest godina baviti borilačkim sportovima u Nacionalnom karate centru (Centre National De Karate).

- Dolph Lundgren švedski filmski glumac i redatelj stječe tijekom vojne obuke prva iskustva u borilačkim vještinama, te kasnije postaje natjecatelj u japanskom karateu.

- Gichin Funakoshi karate učitelj je rekao da konačni cilj karatea ne leži u pobjedi ili porazu, nego u savršenstvu osobnosti učesnika.

- '' Put ne znači put borbe. To je put kojim vi putujete da upoznate svoj unutarnji mir i harmoniju. Na vama je da tražite i pronađete'' –riječi su  karate senseia Hironori Othsuka.

- U dvorani Akademskog judo kluba "Mladost" u Zagrebu korejski trener Trin Tan Tana prvi je demonstrirao karate vještinu u Hrvatskoj 1960. godine.

- Ralph Macchio zvijezda filmskog serijala Karate Kid iz osamdesetih godina prošlog stoljeća, dans ima pedeset i pet godina. U vrijeme snimanja filma 1983. godine imao je 22 godine.

Sljedeće najave