Registracija

KARATE-PREHRANA

Robert Kermeci , 17.08.2017 13:57

KARATE-PREHRANA

Kod natjecatelja u borilačkim vještinama kao što je karate, optimalne tjelesne funkcije teško je održavati bez dnevnog unosa precizne mješavine minerala, vitamina, aminokiselina, masnih kiselina i kemijskih elemenata u tragovima. Potrebno je pronaći model prehrane i uzimanja dodataka kako bi sačuvali zdravlje i potom razvijali sposobnosti.

U karateu, najvažnija je hrana za postizanje vrhunskih rezultata, a hranjive tvari kao što su ugljikohidrati, masti, proteini, vitamini, minerali te voda, uvelike pridonose tome.

Osnova optimalne prehrane za borilačke vještine su žitarice, svježe povrće i voće i meso. Sve vrste domaćeg povrća su najbolji izvor ugljikohidrata, kao i voće. Bolje je izbjegavati voćne sokove zbog šećera.

Navest ćemo neke namirnice koje imaju najbolji izvor proteina: soja, zeleni grašak, sušeni i crni grašak, pšenične klice, grah i crni grah, leća. Najbolji izvor ugljikohidrata su smeđa riža, cijeli ječam, raž, proso, pšenica, kukuruz i zob. Kod treniranja
borilačkih vještina, važno je jesti puno vlakana koje nalazimo u žitaricama.

Karatisti bi morali uzimati do četrdeset grama vlakana dnevno, najbolje iz mrkva, jabuka, zobenih i pšeničnih mekinja te zobenih pahuljica. Važno je i kombinirati veću raznolikost u prehrani. Također trebaju unositi određenu količinu masti ali isključivo nezasićene masne kiseline.

Najbolji izvor tih masnih kiselina su visoko masne ribe: losos, sardina, skuša i pastrva.
Poželjno je konzumirati jednu krišku kruha sa maslacem i uljem a najbolja su od  lanenih sjemenki, sjemenki buče, soje, oraha, badema, maslina, kukuruza i sezama.

Tokom određenog vremenskog perioda natjecatelj može osjećati pad mišićne snage i mase, a to je zbog premalog unosa proteina. Stoga se preporuča i prehrana bogata proteinima kao riba, pileća prsa, školjke, bjelanjci i jaja.

Evo i nekoliko preporuka koje namirnice sadrže najbolji izvor proteina sa najmanjim sadržajem masti.

Bjelanjak iz jaja, riba list na roštilju, kuhani škampi, tuna, kuhane dagnje, pečena pileća i pureća prsa, kuhani jastog, pečena pastrva, pečena srnetina, pečeni zec i pečeni losos.   

Sljedeće najave