Registracija

KARATE-OPREMA

Robert Kermeci , 09.06.2017 23:04

KARATE-OPREMA

Natjecatelji karatea nose bijelu neoznačenu odjeću bez pruga i ukrasa koja se naziva karate gi. Sastoji se od gornjeg i donjeg dijela te početničkog bijelog pojasa. Napredovanjem u karateu s vremenom se pojas mijenja.

Svaki stil karatea ima vlastiti sustav stupnjevanja odnosno način ocjenjivanja izvedbe, napretka karatista i nagrađivanja uspjeha. Tako je prihvaćeni način vrednovanja dodjela pojaseva različitih boja. Na temelju razine izvedbe donosi se ocjena. Navest ćemo boje pojaseva prema stilovima stupnjevanja učenika karatea:

9.kyu-bijeli pojas, 8.kyu-žuti pojas, 7.kyu-narančasti pojas, 6.kyu-zeleni pojas, 5.kyu-plavi pojas, 4.kyu-ljubičasti pojas, 3.kyu-1.smeđi pojas, 2.kyu-2.smeđi pojas, 3.kyu-3.smeđi pojas. Od 1.kyua (smeđi pojas), učenik se uspinje na 1.dan (crni pojas). Proces dostizanja 1.dana crnog pojasa može potrajati od 3-4 godine.

Na turnirima jedan

natjecatelj nosi plavi a drugi natjecatelj crveni pojas širine 5 centimetara. Dužina im je takva da nakon pravilnog vezanja čvora ostaci pojasa moraju biti dugi oko 15 centimetara. Ukupna dužina pojasa je 285 centimetara kod seniora, kod juniora 260 centimetara dok je dječji pojas dužine 240 centimetara.

Od slijedeće opreme može se koristiti karate oklop za tijelo u kadetskim i juniorskim WKF natjecanjima te ženski plastični štitnik za grudi sa pamučnim prslukom. Koristiti se i štitnik za potkoljenicu i rist, rukavice te gumeni štitnici za zube.

Štitnik za zube izrađen je od gume, a štiti osim zuba, lice, usne i jezik. Također sprečava ozljede glave, vrata i vilice kao i potres mozga. Kako su neka istraživanja pokazala, nenošenje štitnika za zube uzrokuje najveći broj ozljeda karatista.

Rukavice za karate izrađene su od umjetne kože i pamuka a punjene su ukalupljenom pjenom. Izrađene su u dvije boje, a to su crvena i plava. Te dvije boje uvjetovane su WKF pravilima. Rukavice su mekane i napravljene tako da natjecatelj može otvoriti šaku, a to koristi kod hvatanja i bacanja protivnika što je i dozvoljeno u karate borbama.

Sljedeće najave