Registracija

Kakva svojstva ima plivačko odijelo

Sportilus .com , 06.06.2016 23:04
Pročitajte o opremi za plivače i kakva svojstva ima plivačko odijelo, te kakve kape i naočale koriste plivači.

Plivanje oprema

Plivači od opreme mogu koristiti plivačko odijelo, kapu i naočale za plivanje. Plivačko odijelo može biti izrađeno od najfinijeg neoprena razne debljine koji štiti tijelo od hladne vode te se postiže optimalna plovnost u području struka i nogu. Što je neopren tanji plivaču omogućava veću pokretljivost, posebice u ramenom pojasu. Maksimalna dozvoljena natjecateljska debljina odijela je 5 milimetara te sadrži gumu koja pruža optimalnu plovnost za postizanje veće brzine. Odijelo na sebi ima i premaz koji drastično smanjuje otpor u vodi/trenje (f=0.032) što je bitno za maksimalnu brzinu u vodi. 

Paneli (dijelovi odijela) su dizajnirani za optimalni balans plovnosti prsnog dijela i kukova. Kroz frontalni panel sinkroniziraju plovnost kukova i prsa. Unutarnje zračne komore su zavarene unutar neoprena i te zračne komore povećavaju  plovnost neoprena dvadeset i pet posto, podižući plivača u optimalnu plivačku poziciju. Postignuti su i takvi detalji da primjerice vareni šavovi pridonose povećanju hidro dinamičkog protoka. Dosjetke tipa bešavnog ovratnika, eliminiraju iritaciju kod plivača, a ulazak vode u odijelo je minimalan. 

Kape za plivanje obično su izrađene od silikona i lateksa. Kape smanjuju otpor i hidrodinamičnog su profila. Obično su i anti alergijske.

Naočale za plivanje napravljene su sa UV zaštitom, ne zamagljuju se,otporne su na ogrebotine te imaju silikonsku traku i brtvu. Brtva može biti i od PVC-a.   

Sljedeće najave