Registracija

KAKO SE TRENIRA STRELIČARSTVO U JUŽNOJ KOREJI?

Robert Kermeci , 25.07.2017 22:24

KAKO SE TRENIRA STRELIČARSTVO U JUŽNOJ KOREJI?

Ovo je prikaz treninga za streličare u Južnoj Koreji koja je najuspješnija reprezentacija na svim dosadašnjim Olimpijadama. Djeca počinju gađati lukom u osnovnoj školi, u dobi od devet ili deset godina. Oni uče savršeni stav tijela, pravilne pokrete, perfektno sidrenje, perfektno otpuštanje, i perfektno praćenje odapinjanja prije nego što uzmu luk u ruke. Djeca uče sve te pokrete golim rukama. Kada ih savladaju, prelaze na elastičnu traku. Kada to savladaju, sa elastične trake prelaze na natezanje luka, bez strijele. Na kraju, prelazi se na uvježbavanje kompletnog postupka bez otpuštanja strijele. Cijeli proces traje između tri do šest mjeseci. Mnogi desetogodišnjaci ostvare rezultat preko 300 na 30 m sa 36 strelica, prvi put kada gađaju na bodove.

Djeca nastavljaju trening u nižim razredima srednje škole, koje imaju svoje terene. Na nivou srednje škole djeca gađaju više nego bilo koja druga grupa streličara u Južnoj Koreji. Tokom dana sa težim treningom odapinju i do 800 strijela. Trening počinje se sa zagrijavanjem i FITA rundom, u prijepodnevnim satima, slijedi jedna FITA runda u poslijepodnevnim satima i još dva i pol sata treninga poslije večere, pod umjetnom rasvjetom. Dečki u školi gađaju od najnižih 1250 do 1341 za kapetana. Djevojke gađaju od visokih 1200, do 1365 za kapetana. U srednjoj školi vježba se najviše iz dva razloga. Prvo, napredak od 1300 do 1350 je pitanje usavršavanja tehnike, što zahtjeva veliki broj ponavljanja. Drugi razlog je što svi imaju želju nastaviti gađanje na slijedećem nivou, bilo u sveučilišnim ili kompanijskim ekipama. Da bi uspjeli to postići, potreban je rezultat od 1330 za kompanijsku ekipu i nešto malo niži za sveučilišnu ekipu. Sveučilišne ekipe su u sastavu kineziološkog fakulteta, na kojima upis nije lak. Ostali fakulteti nemaju terene za streličarstvo. Ako se ne uspiju rangirati ni za jednu od ovih opcija, streličari više nikada neće moći gađati, pošto u Južnoj Koreji nema javnih terena.

Učenici u srednjim školama dižu utege izvan sezone, ali se tokom streličarske sezone fokusiraju samo na gađanje. Tokom natjecateljske sezone oni čak ni ne trče. Prije početka turnira, treninzi su nešto lakši, samo 400 strijela dnevno. Kad se približavaju turniri, učenici nemaju drugu nastavu, samo gađanje. U drugo vrijeme, nastava se održava u toku prijepodnevnih sati, ali satovi ne traju duže od sat ili dva. Oni gađaju od 9 do 12:30, od 13 do 18, i 19:30 do 22 h veći dio godine.

Sljedeće najave