Registracija

Kako razvijati sportski duh kod djece?

Matej Fiškuš , 09.08.2018 10:55

Istraživanja pokazuju da bavljenje sportom može biti veoma korisno jer kod djece potiče odgovorno socijalno ponašanje, omogućuje bolji školski uspeh, usvajanje moralnih vrijednosti i navika zdravog življenja. Bavljenje sportom djecu uči timskom radu, samodisciplini, odgovornosti i toleranciji. Uz to, razvija njihove vještine suočavanja, tj. vještine savladavanja različitih problema, uči ih ustrajnosti, poštovanju autoriteta, razvija radne navike, jača njihov karakter, samopoštovanje i samopouzdanje.

Međutim, stručnjaci otkrivaju i “tamnu stranu” sporta koja vjerno odražava prenaglašavanje važnosti pobjede, odnosno vrhunskih rezultata čime se stvara potreba da dječji sport bude organiziran po modelu odraslih. Drugim riječima, djeci se "usađuju" pogrešni stavovi o sportu što u konačnici ugrožava psihološko zdravlje mladih osoba. Djeca koja su opterećena visokim očekivanjima (od roditelja i/ili trenera), stalnim kritikama i nezadovoljstvom vrlo lako mogu izgubiti interes za sport, odustati i potpuno napustiti sport. Mogu se javiti ponašanja poput nasilja, nesportskog ponašanja, agresivnosti, varanja i ostala neprikladna ponašanja.

Kako onda razvijati sportski duh kod mladih? Rješenje je usvajanje pravilnih stavova o sportu i svime što on nosi sa sobom. Naglasite djeci da je sport u funkciji učenja, pravilnog razvoja i odgoja, a ne primarno u funkciji rezultata! Budući da na rezultat(e) utječe mnogo čimbenika od kojih većina nije u kontroli sportaša, potrebno je kroz trening (a kasnije i natjecanja) djeci naglašavati važnost truda (zalaganja) i ispunjavanje zacrtanih ciljeva. Djeca se u početku teško nose s frustracijama (porazima), no ako uspiju prebaciti fokus s rezultata na napredak u određenom vremenskom periodu, povećava se vjerojatnost da će dijete u konačnici biti zadovoljno i ustrajati u sportu. Nadahnite djecu primjerima sportaša koji su u početku bili "otpisani", borili se s ozljedama (bolestima), nepravdama i lošim uvjetima da bi na kraju ostali u sportu i pomoću sporta ostali zdravi i izgradili svoj karakter.

To su ključne pretpostavke da sportsko iskustvo Vašeg djeteta bude pozitivno i stimulirajuće za njegov dalji razvoj i odrastanje.


Autor: Matej Fiškuš, mag.psych.

Sljedeće najave