Registracija

Kako je karate došao u Afriku

Sportilus .com , 20.07.2016 20:36

Informirajte se o svjetskim karate savezima i pronađite odgovor kako je karate došao u Afriku!

Karate natjecanja

WKF ( World karate federation) osnovana je 1990. godine. Organizira svake druge godine svjetsko prvenstvo u karateu. Ove godine održat će se 21. po redu svjetsko prvenstvo za seniore u razdoblju od 21.-25. studenog u Parizu. Nakon tog prvenstva slijedeće 22. je u njemačkom gradu Bremenu. Sjedište WFK-a je u Madridu, u Španjolskoj a predsjednik je Antonio Espinos. Stilovi karatea priznati od WKF-a su Shotokan, Goju-ryu, Wado-ryu i Shito-ryu. Svjetski karate savez broji 130 zemalja članica.

EKU (European Karate Union), Europska karate federacija ima 53 zemlje članice a osnovana je 1965. godine. Europsko prvenstvo u karateu ove godine održalo se u Španjolskoj na otoku Tenerife, u mjestu Adeje od 10.-13. svibnja. To je bilo 47. po redu europsko prvenstvo gdje su se održala natjecanja u kumite borbama u muškoj i ženskoj konkurenciji. Najbolja je bila reprezentacija Italije sa četiri zlatne medalje, druga Francuska te treća Turska. Hrvatska je ukupno bila na šestom mjestu sa jednim zlatom i srebrom te dvije brončane medalje. EKU svake godine organizira prvenstvo pa je tako slijedeće godine u Budimpešti, a 2014. godine u finskom gradu Tampere. Također

se svake godine održavaju i regionalna prvenstva kao i prvenstva za kadete i juniore u muškoj i ženskoj konkurenciji.

AKF (Asian Karatedo Federation)  je neprofitna organizacija i ima 180 članica. Jedina je karate federacija priznata od Međunarodnog olimpijskog odbora (MOO). Organizira svjetska prvenstva za juniore i seniore svake dvije godine između Olimpijskih i Azijskih igara. Predsjednik je Kuang-Huei Chang iz Tajvana. Sjedište je u onoj zemlji odakle dolazi trenutačni  predsjednik organizacije.

KSA (Karate South Africa) kao članica WKF-a jedina je priznata također od MOO-a. Osnovana je 2005. godine a predsjednik je Leon Beech. Karate je kao borilačka vještina došao u Južnu Afriku pedesetih godina prošlog stoljeća preko ljudi koji su čitali knjige o karateu i od putnika koji su dolazili u južnoafričke luke. Rezultat toga je odlazak nekoliko južnoafrikanaca u Japan ranih šezdesetih, na učenje karate vještina. Ostalo je povijest-200 000 članova karate klubova i 1400 klubova diljem zemlje.

Kako postoje mnogi stilovi karatea, u svijetu se održavaju razna natjecanja a to su državna prvenstva, razni turniri i kupovi. Spomenimo neke od njih: Kyokushinkai karate, Shotokan karate, Goju-ryu, Wado-ryu, Shito-ryu, Uechi-ryu, Fudokan, Shaolin Kempo karate, Budokan, Yoshukai karate.

Sljedeće najave