Registracija

KAJAK I KANU: TRENING

Robert Kermeci , 23.08.2017 23:24

KAJAK I KANU: TRENING

Trening početnika u kajaku i kanuu počinje vježbanjem kompletnog  zaveslaja i više zaveslaja u nizu koje pokazuje trener ili se usvajaju pomoću video zapisa. Nakon toga slijedi vježba zaveslaja po fazama te se prelazi na spajanje određenih faza. Trajanje poduke određenih faza nije vremenski ograničeno, jer ono ovisi od koordinacije svakog početnika osobno i njegove sposobnosti brzine usvajanja zadataka. Potom se nastavlja rad kroz manje cjeline radeći na  pontonu, u veslaoni ili ergometru i usvaja se tehnika i sigurnost plovidbe u čamcu. Vježba se plovidba bez skretanja čamca i prevrtanja.

Seniori mogu imati treninge dva puta dnevno od dva do dva i pol sata, s tim da nedjelja poslije podne i ponedjeljak ujutro mogu biti dani relaksacije. Uz testiranja maksimalne i repetitivne snage u teretani, koriste se testovi plivanja na 150 i 300 metara, što je ekvivalent vremenima potrebnim da bi se preveslalo 500 i 1000 metara.

Dio procesa u treningu je i psihološko testiranje što uključuje profil

stanja raspoloženja, motivacija i slično. Na proljetnom testiranju sportaši veslaju i do 10 km. Smatra se da bi mjesec dana prije glavnog natjecanja sportaši morali biti devedeset posto pripremljeni.

Primjer treninga za razvoj snage je kružni trening za razvoj snažne izdržljivosti. Obično se sastoji od šest do deset  vježbi snage koje se izvode jedna za drugom. Svaka se vježba izvodi sa zadanim brojem ponavljanja ili u zadanom vremenu, prije prelaska na sljedeću vježbu. Broj krugova i pauze između njih određuju se prema sposobnosti koje natjecatelji žele razvijati te prema sposobnosti sportaša. Pazi se na redoslijed vježbi i da se ne opterećuju iste mišićne skupine u uzastopnim vježbama.

Vježbe mogu biti rotacija s utegom, trzaj, zgibovi, kanuistički ergometar, sklek, obrada trupa, privlačenje, vježbe za donji dio leđa, potisak s ravne klupe, jednoručno privlačenje i rad s bučicom. Krug se izvodi 5 puta a svaku vježbu izvoditi 40 sekundi sa odmorom od  20 sekundi prije prelaska na sljedeću vježbu. Odmor između krugova je tri minute. Vrhunski sportaši trebali bi provoditi sedamdeset posto vremena u specifičnoj i trideset posto u općoj pripremi

Sljedeće najave