Registracija

KAJAK I KANU-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 25.09.2017 21:26

KAJAK I  KANU-NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Na Olimpijskim igrama 1936. godine prvi put se održalo natjecanje u kajaku i kanuu na mirnim vodama ali samo za muškarce. Žene se natječu na Olimpijadi od 1948. godine koja se održala u Londonu. Tokom godina program natjecanja nije bio isti, a prilagođavao se prema aktualnim trendovima i prema tehnološkom napretku plovila. Ukupno gledajući, europski kajakaši i kanuisti osvojili su preko 90% medalja na dosadašnjim Olimpijadama, dok ostatak otpada na reprezentacije sa drugih kontinenata. Najuspješnija sportašica na Olimpijadama je svakako Birgit Fischer, kajakašica, koja je osvojila osam zlatnih medalja nastupajući na šest Olimpijada od 1990. do 2004. godine. Sve do raspada Istočne Njemačke, nastupala je za tu zemlju a kasnije za Njemačku. Kanuisti Gert Fredriksson iz Švedske, te francuski reprezentativac Tony Estanguet, osvojili su po tri zlatne medalje na Olimpijskim igrama, s time da je Fredriksson osvojio i jednu brončanu medalju.

Svjetsko prvenstvo održava se od 1938. godine a prvo natjecanje održalo se u Vaxholmu u Švedskoj.  To i jedino prvenstvo održano prije Drugog svjetskog rata. Slijedeće prvenstvo održano je 1948. godine u Londonu. Od 1970. godine prvenstva se održavaju svake godine, a pauzira se u godini kada se održavaju Olimpijske igre. Mađarski reprezentativci su dosad osvojili najviše medalja, ukupno 494 a od toga 205 zlatne, 153 srebrne te 136 brončanih odličja. Na drugom mjestu je Njemačka, bivša SSSR, bivši DDR te je peta Rumunjska.

Europsko prvenstvo organizira Europsko kajakaško udruženje, a osnovano 1993. godine u Rimu. Natjecanja je dotad organizirala ICF  a prvo natjecanje održalo se u Pragu 1933. godine. Zagreb je bio grad domaćin 2012. godine. Branko Lovrić je glavni tajnik Europskog kajakaškog udruženja. I na ovim natjecanjima Mađari su najuspješniji sa 112 zlatnih, 99 srebrnih, te 52 brončane, dok je Njemačka na drugom mjestu sa 83 zlatne,77 srebrne i 57 brončanih. 

Sljedeće najave