Registracija

Ivan Katanušić

Robert Kermeci , 23.08.2016 09:51

IVAN KATANUŠIĆ

Rođen je u Imotskom 22. svibnja 1991. godine. Član je zagrebačkog kluba AKOI Agram. Apsolvent je na Fakultetu prometnih znanosti, a upisao je i CISCO akademiju za internet mreže. Nastupa u atletskim disciplinama kugla i disk. S nepuna tri tjedna života ostao je bez desne potkoljenice, ali je prohodao s deset mjeseci uz pomoć proteze.  

U djetinjstvu je sudjelovao na sportskim natjecanjima kao vratar, braneći za zdravu momčad NK Imotski. Kasnije prelazi na kick boxing i tu nastupa na turnirima sa zdravom konkurencijom, dok paralelno u teretni radi na snazi. Nakon susreta s bivšim predsjednikom Hrvatskog saveza sjedeće odbojke 2009. godine dolazi posjetiti utakmicu i na prvi pogled ju zavoli. Nastupa za IOK Zagreb koji je osvajač mnogih državnih prvenstava, kupova i međunarodnih turnira, a 2011. i 2012. godine Ivan je redovni reprezentativac.

Poriv prema individualnom sportu je jači te prelazi na atletiku, te na prvom svom nastupu na državnom prvenstvu baca disk 31 m bez okreta. Već nakon mjesec dana na drugom nastupu baca disk 36 m iz mjesta, a nakon četiri mjeseca u Češkoj baca disk 38,84 m bez okreta. Pokojni trener Ivan Ivančić preuzeo ga je 2014. godine, te nakon mjesec dana suradnje, baca kuglu 14,12 m i disk 44,96 m na Otvorenom prvenstvu Hrvatske, što je dovoljno za plasman među prvih pet u Europi. Na Europskom prvenstvu u Walesu osvojio je srebrnu medalju u bacanju kugle i brončanu u bacanju diska. Trenira ga Roland Varga uz kojeg napreduje, te ostvaruje rezultat u bacanju diska 59,21 m. U Grossetu je na IPC Europskom atletskom prvenstvu 2016. osvojio je zlato u bacanju kugle, postigavši osobni i državni rekord sa hicem od 15,69 m. U bacanju diska na istom prvenstvu, osvojio je srebro rezultatom 55,59 m, što mu daje velike šanse za osvajanje medalje na Paraolimpijskim igrama u Riju 2016. godine.

 

Sljedeće najave