Registracija

Hvala ti, Zdravko!

Sanimir Radek , 12.07.2018 13:11

BUDIMO ISKRENI: TKO JE ZASLUŽAN ZA OVOGODIŠNJI USPJEH HRVATSKE NOGOMETNE REPREZENTACIJE?

Deset igrača u polufinalu Svjetskog prvenstva svoje je karijere jednim dijelom imalo u Dinamu i po tome je on svjetski rekorder

Pod okriljem opće histerije uzrokovane rezultatima hrvatske nogometne reprazentacije na svjetskom prvenstvu, u Lijepoj našoj odvijaju se razni sociološki, ekonomski i politički fenomeni. Sociološki fenomen ogleda se u povećanom druženju ljudi, odnosno navijača u privatnim, a najviše na javnim prostorima, gdje se kolektivno gledaju utakmice naše reprezentacije uz strastveno navijanje, velike količine piva i ostalih tekućih alkoholnih delicija, što već spada u ekonomske aspekte. Potrošnja navedenih pića, sveprisutne nezdrave grickalice, uz roštiljanje na svakom koraku dovelo je do povećanja prometa trgovina i trgovačkih lanaca većinom u stranom vlasništvu. Nama će, pak, ostati dugovi po računima i karticama za mjesec u kojem se održavalo Svjetsko prvenstvo, pa ćemo još mjesecima pamtiti uspješno prvenstvo za naš nogomet, a neuspješno za naše džepove i kućni proračun. Najzanimljivije je vidjeti naše političare koji se vole naslikavati po stadionima, svlačionicama i ložama stadiona i kititi se tuđim perjem! Njima poručujem da se ugledaju u sportaše koji su najveći promotori naše države, te da počnu ulagati u sport koji uz turizam i proizvodnju hrane moraju biti naši glavni izvozni proizvodi.

S obzirom da je tema ipak nogomet i veliki uspjeh naše nogometne reprezentacije koja se plasirala u polufinale, odnosno među četiri najbolje reprezentacije na svijetu s mogućnošću ponavljanja našeg najvećeg uspjeha kojeg su ostvarili Vatreni

trećim mjestom 1998. godine u Francuskoj, zaželimo im da se popnu na sami tron i osvoje titulu, iako im nećemo zamjeriti ni ako osvoje četvrto mjesto.

Zasluge za dosadašnji uspjeh pripisuju si svi treneri, djelatnici, igrači, pa čak i političari. Međutim, za ovaj uspjeh reprezentacije najviše zasluga ima jedan jedini čovjek imenom Zdravko Mamić. Voljeli ga ili ne, Zdravko je zaslužan jer je stvorio većinu ovih igrača koji danas igraju za reprezentaciju i to prvenstveno skautiranjem, pa dovođenjem istih u GNK Dinamo kojima je zatim iskusnim pregovaranjem omogućio igranje u najvećim europskim klubovima gdje su dokazali svoju kvalitetu. Deset igrača u polufinalu Svjetskog prvenstva svoje je karijere jednim dijelom imalo u Dinamu i po tome je on svjetski rekorder. Uz to je iza Reala, Dinamo je imao i najviše igrača u finalu ovogodišnje Lige prvaka računajući po definiciji Europske nogometne federacije tzv. „homegrown players“.

Žalosno je da sad taj isti Zdravko Mamić dane provodi u izbjeglištvu u susjednoj državi umjesto u ložama ruskih stadiona, dok se u isto vrijeme istim ložama šapure razno razni sportski i politički mediokriteti kojim je Zdravko odgovarao kad je davao. A sad kad su si umislili da su oni zaslužni nitko ga više ne spominje. Kriv ili ne, Zdravko je zadužio državu koja mora pronaći načina da ga amnestira i vrati u sport te mu omogući da i dalje stvara igrače, donosi dodatnu vrijednost i upravlja našim nogometom na zdravim pravnim i financijskim temeljima pod nadzorom državnih institucija.

Hvala ti, Zdravko!

Sljedeće najave