Registracija

HRVANJE: TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 28.04.2017 22:42

HRVANJE: TRENING ZA POČETNIKE

Zbog globalnih promjena u današnjem društvu, borilačke vještine su zbog svojih specifičnosti dobrodošle, te postaju dio pojedinca. Hrvanje kao sport je idealan za djecu jer ne sadrži elemente udaraca, prijeloma i slično. Sastoji se od elemenata koji su im urođeni, a djeci je negdje duboko u podsvijesti urođen prirodni oblik kretanja. Osnovna kretanja su tjelesni pokreti, koji mogu biti uklopljeni odgovarajućim slijedom ili promijenimo situaciju, evo tehnike hrvanja​​. Usklađivanje svih vrsta vučenja i guranja kako bi srušili protivnika, djeca uče kroz igru​​, jednostavno kroz fizički dodir i osjećaj.

Hrvanje je vrlo specifičan sport jer sadrži mnoge prirodne oblike kretanja, akrobacije i atletike, ukratko, sadržaj koji su temelj za daljnji razvoj kretanja kod djece. Hrvanje u školi koje je dio dječje igre, može se

preseliti iz hodnika u dvoranu za vježbanje. Djeca kroz proces škole hrvanja uče da cijelo znanje pokažu ne samo za vrijeme treninga, nego i na natjecanjima. Sukladno tome, u svakom pojedincu razvija se samopouzdanje, samodisciplina, a djeca aktivno provode svoje slobodno vrijeme. Škola hrvanja je vrlo prikladna za djecu u prve tri godine pohađanja, gdje se susreću sa hrvanjem kroz igru, a ujedno uživaju.

Početnici uče stilove hrvanja. Treninzi se sastoje od raznih sportova koji sadrže atletiku i gimnastiku, igre loptom i osnovne tehnike hrvanja. Prednost treniranja hrvanja je u  jednostavnosti i lako se uči. Razvijaju se skoro svi mišići, dok različite težinske kategorije omogućuju svima bavljenje ovim sportom. Hrvanje je kao osnova za borilačke vještine te postaje dio izvannastavne aktivnosti. Očekivani rezultati očituju se da poboljšanjem motoričkih sposobnosti 20-30 %. Dobitak je i pozitivno iskustvo na prvom natjecanju. Njihova pozitivna agresija se smanjuje i prebacuje se na hrvačko borilište. Hrvanje se prakticira na mekanim podlogama i pogodno je za sve one koji su stariji od 5 godina.

Sljedeće najave