Registracija

HRVANJE-NAJVEĆA NATJECANJA

Robert Kermeci , 24.05.2017 19:20

HRVANJE-NAJVEĆA NATJECANJA

Olimpijske igre

Još od 708. godine pr. Kr. hrvanje je jedan od sportova na Antičkim Olimpijskim igrama.  Hrvanje je na programu modernih Olimpijskih igara od 1896. godine, pa sve do danas. Iznimka je 1900. godina kada hrvanje nije bilo na programu Ljetnih olimpijskih igara. Slobodni i grčko-rimski stil uvode se 1904. godine, kao i težinske kategorije. Žene se natječu na Olimpijadi od 2004. godine. Hrvanje i boks su jedini sportovi gdje se zahtijeva da natjecatelji imaju amaterski status kako bi mogli nastupati na Olimpijskim igrama. Ukupno gledajući, hrvači bivšeg SSSR-a osvojili najviše zlatnih medalja, a slijede ih SAD i Švedska.

Svjetsko prvenstvo

Prvo Svjetsko prvenstvo u grčko-rimskom stilu održano je 1904. godine u Beču, tadašnjoj Austro-Ugarskoj. Nastupilo je ukupno 26 hrvača, a domaćini su bili i ukupni pobjednici. 1951. godine održano je u Helsinkiju prvo Svjetsko prvenstvo u hrvanju slobodnim stilom. Hrvači iz Turske bili su ukupni pobjednici sa ukupno šest zlatnih i jednom brončanom medaljom. Ova Svjetska prvenstva zasebno su se održavala zaključno sa 2003. godinom.

Od 2005. godine na jednom prvenstvu natječu se hrvači u oba stila, te žene u hrvanju slobodnim stilom. I na Svjetskim prvenstvima dominirali su natjecatelji iz SSSR-a, dok je Japan drugi. Rusi Medved i Kareljin, bugarski hrvač Jordanov, te japanska hrvačica Yoshida najuspješniji su natjecatelji na dosadašnjim Svjetskim prvenstvima.

Europsko prvenstvo

Europska prvenstva u hrvanju održava se posebno za svaki stil od 1911. do 2004. godine. Od 2005. godine do danas, na prvenstvima se natječu hrvači u oba stila te žene u slobodnom stilu. Najuspješniji su natjecatelji iz Rusije i SSSR-a, a slijede i hrvači iz Bugarske i Švedske.

Svjetski kup

Svjetski kup u hrvanju slobodnim stilom, prvi put se održao u američkom gradu Toledu 1973. godine, dok se prvi Svjetski kup u hrvanju grčko-rimskim stilom održao 1980. godine u Trelleborgu u Švedskoj. Žene se natječu u Svjetskom kupu od 2001. godine, a grad domaćin prvog Svjetskog kupa za žene bio je francuski Levallois. Svjetski kup startao je kao natjecanje između najboljih reprezentacija sa svih kontinenata, da bi kasnije na Kupu nastupale najbolje rangirane zemlje sa prethodnog Svjetskog prvenstva. 
Sljedeće najave