Registracija

HOKEJ NA TRAVI PRAVILA

Robert Kermeci , 23.03.2017 17:52

HOKEJ NA TRAVI PRAVILA

U igri sudjeluju dvije ekipe, svaka sa jedanaest igrača od kojih je deset u polju i jedan vratar. Utakmica ima dva poluvremena od 35 minuta sa odmorom od 5 minuta. Zamjene igrača vrše se tokom igre, a nakon dosuđenog kaznenog kornera mogu se zamijeniti obrambeni vratar ili igrač sa pravima vratara ako je ozlijeđen ili isključen.

Na početku igre baca se novčić, a pobjednik odlučuje da li će igrati prvi sa centra ili će birati stranu igranja. Ekipa koja je primila pogodak, nastavlja igru sa početnim dodavanjem sa centra. Buli (''sudačko podbacivanje'') izvodi se na mjestu gdje je igra zaustavljena, što bliže stvarnoj poziciji u trenutku prekida igre. U trenutku izvođenja bulija ostali igrači su udaljeni najmanje 5 metara od lopte. Igrači ne smiju prići bliže od 5 metara protivničkom igraču koji prima padajuću

visoku loptu tako dugo dok lopta nije prihvaćena na tlu.

Igra se isključivo palicom, a svako namjerno zaustavljanje, odbijanje, bacanje ili nošenje lopte je zabranjeno. Zabranjeno je i zagrađivanje protivnika koji ima namjeru igrati loptom. Vratar kad nosi kacigu ne smije igrati van svoje linije od 23 metara, ali kad je skine tada može igrati po cijelom polju.

Dva suca sude utakmicu, svaki za jednu polovinu polja. Zviždaljkom označuju početak i kraj svakog poluvremena, početak izvođenja bulija, dodjeljivanje kazne, početak i kraj kaznenog udarca, postignut pogodak i nastavak igre nakon postignutog pogotka. Isto tako označavaju i nastavak igre nakon kaznenog udarca ako nije postignut pogodak te prekid i nastavak igre iz bilo kojeg razloga koji nije predviđen pravilima. Igrač dobiva ovisno o prekršaju: usmeno upozorenje, zeleni karton i suspenziju na dvije minute, žuti karton i suspenziju od 5 minuta i crveni karton sa trajnim isključenjem iz igre.    

Sljedeće najave