Registracija

HOKEJ NA TRAVI-POVIJEST

Robert Kermeci , 21.05.2017 12:23

HOKEJ NA TRAVI-POVIJEST

Hokej na travi je jedan od najstarijih sportova na svijetu. Stari Egipćani igrali su hokej na travi o čemu svjedoči reljef pronađen u grobnici u selu Beni Hasan, a star je oko 4000 godina. Reljef prikazuje dva igrača koja drže palice i bore se za lopticu. Slični reljefi pronađeni su i u staroj Grčkoj, Kini, Iranu i Pakistanu. U Mongoliji je pleme Daura 1000 godina igrala igra slična hokeju koja se zvala ''Beikou''. Europski doseljenici su u 16. stoljeću opisali igru ''Chueca'' kako su je zvali tamošnji Aracuano Indijanci na prostoru današnjeg Čilea. Aboriđini su u zapadnoj Australiji igrali igru ''Dumbung'' zavinutim palicama i lopticom izrađene od suhe kruškine smole. Vjeruje se da je grad Dumbleyung dobio ime po toj igri koja se igrala na tim prostorima.

Vremenom se igranje hokeja na travi širi cijelim svijetom. Najmasovniji je u Indiji, Pakistanu i Afganistanu gdje je i nacionalni sport. Najviše puta za medalje se natječu Njemačka, Australija, Nizozemska i Španjolska. Današnji hokej na travi kakvog ga poznajemo nastao je u engleskim školama u 19. stoljeću. Blackheath je prvi hokejski klub,a osnovan je u Londonu 1861. godine. Londonska hokejska udruga osnovana je 1886. godine, a prva međunarodna utakmica odigrana je 1895. godine. Na Olimpijadi hokej na travi prvi se puta pojavljuje 1908. godine.

Međunarodni hokejski savez FIH osnovan je 1924. godine. U Indiju hokej na travi donose engleski kolonizatori krajem 19. stoljeća, a 1928. godine postaje nacionalni sport. Na Olimpijskim igrama u Amsterdamu iste godine, Indija osvaja zlatnu medalju te dugi niz godina uz Pakistan dominira na Olimpijadama. Uvođenjem umjetne podloge sedamdesetih godina prošlog stoljeća igra postaje brža, te su uvedene nove tehnike i taktike, a samim time i nova pravila. Umjetna podloga je skupa i sukladno tome, vodeće zemlje u hokeju na travi postaju bogatije zemlje kao što su Nizozemska, Njemačka, Australija i Španjolska, dok Indija i Pakistan stagniraju. Hrvatski hokejski savez osnovan je 1936. godine.

Sljedeće najave