Registracija

HOKEJ NA TRAVI- NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 04.10.2017 16:41

HOKEJ NA TRAVI- NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Hokej na travi prvi put se pojavljuje na Olimpijskim igrama 1908. godine u Londonu. Natjecalo se šest reprezentacija, a zlato je osvojila Engleska. Slijedi razdoblje od dvadeset i dvije godine bez hokeja na Igrama, gdje je samo 1920. godine hokej bio na programu Olimpijade. Od 1928. godine pa sve do danas, hokej je konstantno na programu Olimpijskih igara. Najuspješnija je gledajući muške i ženske ekipe, reprezentacija Indije sa ukupno jedanaest osvojenih medalja od kojih su osam zlatnih, jedna srebrna i dvije brončane medalje. Na drugom je mjestu Nizozemska sa pet zlatnih, šest srebrnih i šest brončanih medalja. Slijede redom Australija, Njemačka, Pakistan i Velika Britanija. Žene se natječu na Olimpijadi od 1980. godine u Moskvi, na kojoj reprezentacija Zimbabvea osvojila zlato. Dosad su najuspješnije ženske reprezentacije Nizozemske i Australije  sa po tri osvojene zlatne medalje.

Svjetski kup u hokeju na travi prvi put održan je 1971. godine u Španjolskoj. Održavao se u razdobljima od dvije i tri, pa do svake četiri godine. Svjetski kup je Svjetsko prvenstvo, a najuspješniji su hokejaši Pakistana sa ukupno četiri naslova. Slijedi Nizozemska i Australija s tri, Njemačka s dva osvojena i Indija sa jednim osvojenim naslovom prvaka.

Europsko prvenstvo organizira Europski hokejski savez. Prvo Europsko prvenstvo održano je 1970. godine u Bruxellesu. Njemačka je najuspješnija sa osam naslova prvaka. Slijedi Nizozemska, Španjolska i Engleska. U ženskoj konkurenciji najuspješnija je Nizozemska s devet europskih naslova, dok Engleska i Njemačkas imaju po dva naslova.

Trofej prvaka ili Hockey Champions Trophy održava se od 1978. godine. Osnovao ga je pakistanski maršal zrakoplovstva Nur Khan, a natjecanje se odvija po round robin sistemu. Sudjeluju najbolje svjetske reprezentacije. Žene se natječu na tom turniru od 1987. godine. U muškoj kategoriji najuspješnija je reprezentacija Australije sa četrnaest osvojenih naslova, dok je u ženskom hokeju najuspješnija Argentina sa sedam naslova. Reprezentacija koja je završila na posljednjem mjestu slijedeće godine ne sudjeluje, a na njeno mjesto dolazi pobjednik Champions Challengea, natjecanja koje se održava od 2001. godine.

Sljedeće najave