Registracija

HOKEJ NA LEDU-TRENING ZA POČETNIKE

Robert Kermeci , 21.05.2017 12:38

HOKEJ NA LEDU-TRENING ZA POČETNIKE

Hokej na ledu je ekipni sport koji se bazira na vještini, disciplini i ekipnom radu. Zahtjeva brze reakcije i brzo razmišljanje ukomponirane sa klizanjem, dodavanjem i vođenjem paka te šutiranja na gol. Treniranje hokeja djeci razvija osjećaje pripadnosti, dojmljivosti, izvrsnosti te uspjeha.

Na treningu se uvježbava klizanje, držanje palice, dodavanje i šutiranje. Vještina koja izdvaja igrače hokeja na ledu od ostalih sportaša je klizanje. Bitna je kao i trčanje u nogometu. To je vještina koju hokejaši stalno usavršavaju.

Najteže je savladati držanje palice. Palica mora biti u visini brade igrača kad kliže. Držanje palice omogućuje hokejašu kontroliranje i vođenje paka te ga pokreće između ostalih igrača kako bi stvorio izglednu priliku za pogodak. Samo vođenje paka je zasigurno najatraktivniji dio igre za gledatelje, te njegovo uspješno savladavanje rezultira većim zadovoljstvom u igri.

Ono što čini hokej na ledu pravim primjerom ekipnog sporta je dodavanje, te pomaže održavanju igre koja je tada zabavna za sve. Dodavanje omogućuje aktivnost svih suigrača te da zajedničkim naporima ostvare najbolji rezultat. Isto tako dodavanje omogućuje zajedničko zadovoljstvo nakon postignutog pogotka. Asistencija je jednako važna kao i postizanje samog pogotka.

Šutiranje je završni čin napadačke igre, odnosno akcije koja rezultira pogotkom. Podosta hokejaša provede najviše vremena u igri pokušavajući šutirati prema golu misleći da je to najzabavniji dio igre. Prema statistikama, igrači šutiraju prema golu manje od šest puta na utakmici. Dok sudjeluju u igri, hokejaši se moraju koncentrirati i raditi na savladavanju osnovnih vještina, isto kao i na posvećivanju vremena na usavršavanje klizanja.

Pošto je djeci teren velik za savladavanje osnovnih vještina hokeja na ledu, uveden je model Cross-Ice hokeja. Prema tom modelu teren je podijeljen po širini na tri jednake trećine. Koristi se pak istih dimenzija ali je znatno manje mase, dok su golovi manjih dimenzija te omogućuju djeci veći uspjeh u igri. 

Sljedeće najave