Registracija

HOKEJ NA LEDU: OPREMA

Robert Kermeci , 03.04.2017 16:31

HOKEJ NA LEDU: OPREMA

Hokejaši od opreme koriste palice, klizaljke, zaštitnu opremu, pločica ili pak i dres. Broj na dresu koji se nalazi na leđima, visine je od 25 do 30 cm, a broj koji se nalazi na oba rukava je visine 1 cm. Koriste se brojevi od 1 do 98. Na natjecanjima IIHF-a, svaki igrač mora imati odštampano prezime koje se nalazi na stražnjoj strani majice iznad broja. Kapetan ekipe ima odštampano slovo ''C'' na prednjem dijelu majice, dok njegov zamjenik ima slovo ''A''.

Palica je izrađena od drva ili plastike odnosno nekog drugog materijala kojeg odobri IIHF. Dužina palice je 163 cm mjereno od vrha do zakrivljenog dijela. Najveća širina drške palice je 3 cm, a najveća debljina 2,5 cm. Šlapica palice je dužine 32 cm, mjereno od kraja do koljena, te širine od 5 do 7,5 cm. Palica kojom se koristi vratar je drugačijeg izgleda. Širi dio drške je 9 cm, a dužina do početka zakrivljenog dijela je 71 cm. Šlapica je dužine 39 cm i širine 9 cm. Pak je izrađen od vulkanizirane gume. Promjer paka je od 7,62 do 8 cm, a debljina od 2 do 2,54 cm. Težina paka može biti od 156 do 170 g. Obično je crne boje. Odštampani dio na paku ne smije biti veći od promjera 4,5 cm.

Klizaljke imaju oštrice koje su zaobljene s obje strane radi lakšeg kretanja po ledu. Izrađene su od čvrstih materijala, obično od prave ili umjetne kože. Bruse se zbog trošenja, a način kako su brušene ovisi o načinu klizanja te o poziciji pojedinog igrača.

Zaštitna oprema sastoji se od kacige, rukavica, ovratnika, plastrona, štitnika za laktove i  koljena, štitnika za zube te suspenzora (zaštita za genitalije). Kaciga mora biti pravilno zategnuta i namještena tako da je njezin prednji rub udaljen od obrva 1 cm. S prednje strane kaciga ima zaštitnu metalnu mrežicu ili plastični vizir. Kaciga za vratare je drugačija od igračke jer je veće površine kako bi zaštitila dijelove vrata i glave, zbog vratareve izloženosti udarcima paka. Rukavice moraju prekrivati dlan i zapešće ruke. Pružaju maksimalnu pokretljivost prilikom rukovanja palicom. Vratar umjesto rukavica koristi bloker i hvatač. Dužina blokera je 38,10 cm a širina 20,32 cm. Hvatač je visine 10,16 cm i širine 20,30 cm. Igrači nose ovratnik koji sprečava ozljeđivanje vrata. Plastron je štitnik za prsa, ramena i nadlaktice te štiti igrača od udarca palice, paka ili drugog igrača. Obrambeni igrači nose teže, a napadači lakše plastrone. Štitnik za laktove štiti igrača od povreda laktova koje su uzrokovane padom. Štitnici za koljena štite kosti potkoljenice i koljeno od padova te udaraca palica i paka.   

  

Sljedeće najave