Registracija

HOKEJ NA LEDU-NHL LIGA

Robert Kermeci , 25.09.2017 21:52

HOKEJ NA LEDU-NHL LIGA

Prva profesionalna hokejaška liga NHL (National Hockey League) osnovana je 26.11.1917. godine u Montrealu. Prethodnica NHL-a je liga NHA koja je osnovana 1909. godine. NHL ligu čine 30 klubova iz Sjeverne Amerike i Kanade, te je najprestižnija hokejaška liga na svijetu. Prvak na kraju sezone dobiva pokal Stanley Cup, najstariji trofej među sjevernoameričkim profesionalnim sportovima.  

Najuspješniji klub NHL lige je Montreal Canadiens sa 24 osvojena Stanley Cupa, a slijede ih Toronto Maple Leafers sa 13 i Detroit Red Wings sa 11 naslova prvaka. Televizijska mreža ESPN je Montreal Canadiens 1977. godine proglasila za drugu najbolju ekipu svih vremena.

Danas je NHL liga podijeljena na dvije konferencije, a to su istočna i zapadna. Istočna konferencija dijeli se na dvije divizije: Atlantic i Metropolitan. Zapadna konferencija dijeli se na Central i Pacific.

Liga privlači hokejaše iz cijelog svijeta, a trenutačno u NHL-u nastupaju igrači iz dvadesetak zemalja. U posljednjih dvadeset i pet godina povećao se postotak američkih i europskih igrača, najviše zbog širenja lige po SAD-u. Ovo su najpoznatiji hokejaši koji su igrali u  NHL ligi: Howe, Orr, Morenz, Richard, Lalonde, Hull, Plante, Lemieux, Yzerman, Gretzky, Roy, Bure, Jagr i Messier.       

Sljedeće najave