Registracija

Grmljavina u džungli

Sportilus .com , 18.05.2016 16:15

Pročitajte o legendarnom boksačkom meču između Muhammad Alija i Georga Foremana.

Boks event

The rumble in the jungle ili grmljavina u džungli

Ovaj meč spada u jedan od najvećih svih vremena. Zbio se 30.10.1974. godine u Kinshasi, DR Kongo (tadašnji Zair). Muhammad Ali u jednom kutu, George Foreman u drugom kutu.  U tom trenutku Foreman je bio favorit jer je prema statistici imao 40 mečeva bez poraza, od toga 37 nokautom u prve 3 runde. Foreman je ušao u meč sa Muhammdom Alijem, kao čovjek koji lakoćom uspio nokautirati oba Alijeva velika protivnika, Kena Nortona i Joe Fraziera.
Nortona je doslovno uništio, a Fraziera još gore - čak 6 puta ga je oborio na pod za samo dvije runde i nanio mu prvi poraz u karijeri. Muhammad Ali možda i najveći od svih u Zair je došao kao autsajder. Alijev omjer iznosio je 44-2, a oba su poraza od Fraziera i Nortona. U tom momentu Foreman je na vrhuncu, jači, mlađi i svi su se pitali koliko Ali može izdržati do nokauta. Po dolasku u Zair, Muhammad Ali vrlo brzo uspostavio odličnu vezu sa stanovništvom. Bio je popularan na svakom koraku, on je bio njihov idol i heroj, a naročito jer se borio za prava crne rase. Poznata je Alijeva izjava kad je rekao

da je čak i Tarzan koji je gospodar crne džungle u Africi - bijelac?! Za razliku od Alija, Foremanovo ponašanje izvan ringa bilo je umjereno.

Don King je bio promotora boksači su za meč dobili po 5 milijuna dolara, a sredstva je osigurao poznati afrički diktator Mobutu Sese Seko koji je vladao je Zairom od 1965-1997. Suprotnosti su bile na svakom koraku, a činjenica da Ali i Foreman dijele 10 milijuna dolara dok cijelo stanovništvo Zaira gladuje, predstavlja najveću kontradiktornost.
Prvu rundu Ali je počeo prilično agresivno i neuobičajeno za njega, Foreman se vraća krajem runde, i zadaje par jakih udaraca. Aliju je već tada postalo jasno da će morati mijenjati taktiku. Druga runda je počela neočekivano, kako za Alijevog trenera Angela Dundeea, tako i za sve gledaoce koji su promatrali meč. Ali se brzo naslonio na konopce, pokrivši rukama lice i tijelo. Bez pokušaja da uzvrati Foremanu, prepustio se njegovim udarcima. I tako do čuvene 8. runde. Već prilično umoran, i natečenog lica od Alijevih povremenih 1-2 kombinacija, Foreman jedva stoji na nogama. Ali prvo lijevom a onda i desnom šalje Foremana na pod, a meč u povijest. Nokaut za pamćenje. Drugi put u svojoj karijeri Ali osvaja naslov prvaka svijeta u teškoj kategoriji, te će ga još dugo uspješno braniti sve do meča s Leonom Spinksom 1978. godine.
Danas je poznato da je Mobutu Seko ispod stadiona na kome su se Ali i Forman borili za naslov prvaka, sagradio zatvor za više tisuća ljudi. Prije meča stotine ljudi je strijeljano za primjer ostalima, a ova činjenica baca sjenu na meč.
Sljedeće najave