Registracija

GOLF-PREHRANA

Robert Kermeci , 03.09.2017 13:33

GOLF-PREHRANA

Golf je sport baš kao i svaki drugi. Kako bi bio spreman za golf natjecanje, golfer mora biti u vrhunskoj formi, te je stoga vrlo važan dio i prehrana.
Hranjenje zdravom hranom važno je za golfere da bi se osigurala energija tijekom treninga i igre, kao i za oporavak nakon natjecanja. To je važno kada trening ili natjecanje mogu potrajati i po nekoliko sati.
Još jedan veliki problem su i mnogi igrači golfa prekomjerne tjelesne težine. Unatoč uspjehu nekih pretilih profesionalnih golfera, višak masnoća u tijelu samo su smetnja. Višak kilograma također ne pogoduje igranju golfa i samim time teže je izvesti ispravan udarac.       

Najbolji prehrambeni savjet je jesti zdravo bez puno masnoća. Hrana koja je obično dostupna u  klupskoj kući nije uvijek najhranjivija. Treba pojesti dobar doručak, tako da se tijelo pripremi za aktivnosti. Također treba pripremiti kvalitetnu hranu kod kuće i uzeti sa sobom kad se krene na trening ili natjecanje (sendvič za šunkom i integralnim kruhom). Treba se kloniti daleko od kofeina i alkohola, prije i tijekom igre, kako ne

bi negativno utjecali na igru.
Evo primjera kako izgleda jelovnik Tigera Woodsa  i kako provodi uobičajen dan.

Nakon sat vremena rada s utezima, za doručak konzumira puno proteina i malo masnoće. Vrlo često je to  omlet s povrćem. Jutro je ispunjeno sa treniranjem golfa na terenu sa devet rupa.

Oko 13:30 je ručak koji se sastoji od nemasne govedine, puretine ili piletine sa rižom kao prilogom ili krumpir i salata. Može biti i riba ili piletinu na žaru s povrćem i salatom. Nakon ručka je tri do četiri sata na golf terenu.

 Za večeru mogu se kombinirati piletina, jaja, tunjevina, posni sir, integralni keksi i voće. Također uzima i dnevnu dozu silicija u kapima za zaštitu kostiju i zglobova.

Uglavnom, za golfere je preporučljivo jesti nemasno meso i plodove mora, puno voća i povrća i što je najvažnije, ne hraniti se u restoranima brze prehrane. Preporuča se piti puno vode, a može i sportski napitak, posebice ako se igra za toplijeg vremena.

Sljedeće najave