Registracija

GOLF-PRAVILA

Robert Kermeci , 14.04.2017 16:09

GOLF-PRAVILA

Svake četiri godine pravila golfa se dorađuju, a propisuje ih Royal and Ancient Club of St. Andrews u dogovoru s United States Golf Association.

Golf je igra gdje se palicom lopta mora dovesti od početnog područja (teeing ground) do drugog priređenog područja (putting green). Lopticu treba smjestiti u rupu (hole) koja se nalazi na putting greenu. Postoje dva oblika natjecanja. Jedno (match play) gdje pobjednika odlučuje više dobivenih polja, a drugo (stroke play) gdje pobjeđuje onaj koji završi rundu sa manjim brojem udaraca. Donosimo pojednostavljena i skraćena pravila radi boljeg razumijevanja samog igranja i upoznavanja pravila, kako za početnike, tako i za one koji ne igraju golf.

 

Loptica se postavlja na tee off između ili iza tee markera te ju je dozvoljeno postaviti najdalje za dvije dužine palice iza tee markera. Ako je loptica postavljena izvan tako određenoga prostora u match play-u nema kazne, ali protivnik može tražiti da se ponovi udarac sa ispravnog mjesta. U stroke play-u igrač dobiva dvostruki kazneni udarac i ponavlja udarac sa ispravnog mjesta.

Loptica se igra kako leži odnosno kako je zatečena. Ne smije se poboljšavati ležanje loptice, prostor za udarac ili liniju igre tako da se pomiče, čupa ili lomi bilo što je pričvršćeno ili raste osim poštenog zauzimanja stava. Igrač ne smije ništa pritiskati dolje i ne smije graditi stav. Ako loptica leži u bunkeru ili vodenom hazardu nije dozvoljeno doticanje tla u bunkeru ili tlo ili vodu u vodenom hazardu, prije izvođenja izmaha (downswing). Loptica mora biti pravilno udarena.

style="font-size: 12.0pt;font-family:" times="" new="" roman","serif";mso-bidi-font-style:italic"="">Igranje pogrešnom odnosno tuđom lopticom (osim u hazardima) u match play-u igrač gubi polje dok u stroke play-u dobiva dvostruki kazneni udarac te poslije mora igrati ispravnom lopticom.

Na putting greenu dozvoljeno je popraviti otiske loptice (ball marks) i ostatke stare jamice (old hole plugs) na svojoj liniji puta. Ne dozvoljava se popravljanje bilo kojeg drugog oštećenja. Dozvoljeno je označiti, očistiti i podići lopticu koja je na putting greenu. Loptica se stavlja na isto mjesto s kojega je i bila podignuta. Igrač ne smije isprobavati površinu greena njenim dodirivanjem ili kotrljanjem loptice po njoj. Kad je loptica odigrana s greena i pogađa zastavicu, igrač gubi polje (match play) ili dobiva dvostruki kazneni udarac (stroke play).

Loptica u vodenom hazardu - igrač može lopticu odigrati kako leži, odnosno uz jedan kazneni udarac  ispušta lopticu na bilo kojoj udaljenosti od vodenog hazarda.

Postoje i opširnija pravila koja se primjenjuju kod pomicanja loptice koja miruje, kad loptica koju udari igrač skrene ili je zaustavljena, pravilo o podizanju, spuštanju i polaganju loptice. Nadalje tu je i pravilo kad loptica utječe ili pomaže igri, pravila o slobodnim zaprekama, smetnjama, privremenoj vodi, izgubljenoj loptici ili loptici izvan igrališta, te na kraju o loptici koja je nemoguća za igru.

 

Činjenica je da postoji malo igrača golfa koji poznaju sva pravila golfa, te se savjetuje da svaki igrač golfa ima u svojoj torbi knjižicu sa pravilima golfa.

Sljedeće najave