Registracija

GOLF-OPREMA

Robert Kermeci , 06.07.2017 17:37

GOLF-OPREMA

Oprema za golf sadrži set palica, loptice za golf, golf cipele i torbu. Palice su najvažniji dio a ukupno postoji dvadesetak različitih standardnih .Za vrijeme igre najviše se smije koristiti 14 palica. Postoje tri vrsta palica a to su wood, iron i putter palica. Za različiti tip udarca i na različitim dijelovima polja koristi se i odgovarajuća palica.

Svaka palica se sastoji od rukohvata ili greena koji je izrađen od gume ili kože, te tijela palice koji se zove shaft a ono može biti čelično ili grafitno tijelo. Tijelo palice izrađuje se i od aluminija, tvrde plastike i drugih novijih materijala. Glava ili club može biti drvena ili metalna. S tim dijelom palice udara se loptica.

Wood palice (wood 1 ili driver) možemo prepoznati po velikoj glavi koja se ranije izrađivala od drveta. Otuda i ime wood, dok su danas izrađene od metala. U standardnom setu koriste se wood 1, 3 i 5 koji služe za izvođenje početnih udaraca i za udarce kad želimo postići najveći domet loptice.

Iron palice su nešto

kraće od wood palica a najveća je razlika u građi glave. U standardnom setu koriste se iron paliceod 2 do 9 i dva specijalizirana: PW – Pitching Wedge te SW – Sand Wedge.

Putter je palica specifičnog izgleda koja se  koristi samo na greenu. Loptica  koja je udarena putter palicom ne leti zrakom nego se kotrlja po zemlji. Set sadrži samo jednu putter palicu.

Postoje dva tipa loptica wound i solid. Jedne se koriste samo za vježbanje i njima je zabranjeno igranje. Wound je naziv za tradicionalnu lopticu izrađenu od tvrde jezgre i petnaestak metara gumene vrpce, te je zatvorena vanjskom ljuskom. Ljuska je izrađena od materijala balata koji je mekši i manje otporniji ili surlina koji je tvrđi i otporniji. Solid ima ljusku od surlina. Dimple su mala udubljenja kojima je ispunjena golf loptica, a služi za postizanje boljih aerodinamičnih svojstva. Tvrdoća loptice označena je brojevima 80 i 90 za mekše, dok je za tvrđe oznaka 100.

Od ostale opreme tu su tee, rukavica, torba za palice, specifične cipele sa čeličnim čavlićima, vilice za popravak trave, markeri i odjeća. Tee je u obliku slova ''t'', a s njega se ispucava loptica kod početnog udarca. Najčešće je izrađen od plastike ili drva, a zimski je stožastog oblika i izrađen je od gume. Rukavica je najčešće kožna i služi boljem držanju palice. Markeri su uglavnom plastični i njima se označava loptica na greenu kad ona smeta drugoj loptici na zamišljenom putu do jamice. 
Sljedeće najave