Registracija

GOLF: NAJPOZNATIJI TURNIRI

Robert Kermeci , 17.08.2017 15:18

GOLF: NAJPOZNATIJI TURNIRI

Četiri najprestižnija turnira za muškarce redom su Masters, US Open, Open championship (British Open) i PGA Championship. Ti turniri spadaju u Grand Slam golfa. Nijedan igrač nije osvojio sva četiri turnira iste godine. Najbliži je bio Tiger Woods  igrajući 2000. godine, a za osvajanje Grand Slama nedostajao mu je iste godine samo Masters Tournament.

Masters Tournament održava se u mjesecu travnju i za razliku od drugih turnira uvijek se igra  na istoj lokaciji, na terenima Augusta National Golf Cluba u američkoj saveznoj državi Georgia. Teren je nekad bio rasadnik biljaka pa je svaka od osamnaest rupa na terenu dobila ime po stablu ili grmu s kojim je ostao povezan. Prvi Masters osvojio je 1934. godine američki igrač Horton Smith a posljednji je pobjednik Bubba Watson. Jack Nicklaus ima najviše osvojenih Mastersa, ukupno šest, dok Tiger Woods ima četiri. Jimmy Demaret,Gary Player, Sam Snead, Nick Faldo i Phil Mickelson su igrači sa po tri osvojena Mastersa.

U.S. Open organizira USGA (United States Golf Association) nacionalni golf savez i igra se na

raznim terenima diljem SAD-a  tokom šestog mjeseca. Prvi turnir odigrao se 1895. godine na terenu sa devet rupa na terenima Newport Country Cluba u Newportu, a pobijedio je Englez Horace Rawlins. Godine 2012. turnir je osvojio američki igrač Webb Simpson. Sa četiri pobjeda na U.S. Openu su četiri igrača a to su Willie Anderson, Bobby Jones, Ben Hoglan i Jack Nicklaus. Deset prvoplasiranih na turniru, slijedeće godine oslobođeni su kvalifikacija za U.S. Open, a ujedno i prvih osam izravno su pozvani na Masters koji se igra druge sezone.

The Open Championship održava se na golf terenima u Škotskoj i Engleskoj, tijekom mjeseca srpnja. Amerikanci ga zovu British Open. Prvi turnir odigrao se 17. l0.1860. godine a pobijedio je Willie Park,stariji. Aktualan pobjednik je Južnoafrikanac Ernie Els kojemu je ovo druga pobjeda na turniru. Najviše pobjeda ima Harry Vardon, ukupno šest a pobjeđivao je u godinama krajem 19.tog i početkom 20.tog stoljeća. Pet pobjeda ima Tom Watson koji je te pobjede ostvario u razdoblju od 1975. do 1983. godine.

PGA Championship igra se u mjesecu kolovozu na različitim lokacijama u SAD-u, te je posljednji u nizu velikih turnira. Prvo natjecanje održano je 1916. godine i pobijedio je Jim Barnes po sistemu match play. Od 1958. godine igra se sustav stroke play. Ovogodišnji je pobjednik Rory McIlroy iz Sjeverne Irske. Najuspješniji na PGA Championushipu su Walter Hagen i Jack Nicklaus sa pet pobjeda a slijedi ih Tiger Woods sa četiri pobjede. 

Sljedeće najave