Registracija

FLOORBALL

Robert Kermeci , 23.10.2017 22:23

FLOORBALL

Igra se od početka 20. stoljeća u Kanadi kao rekreacijski sport, osobito u gimnazijama kao inačica hokeja, a kao međunarodni i organizirani sport nastao je krajem 1970-ih u švedskom Gotebörgu. Isprva se igrao za zabavu kao zabava u školama, no nakon nekog se vremena u nordijskim zemljama formirao kao sport. Uskoro su napisana pravila, te se osnivaju klubovi, a nekoliko je zemalja razvilo nacionalne saveze. IFF je osnovan 1986. god.

Floorball je sportska varijanta dvoranskog hokeja, gdje je prije svega važno napomenuti da je za razliku od hokeja na ledu nenasilni sport, u kojem se pretjerana grubost (udarci s palicom, nalet na protivnika i sl.) teško kažnjavaju.

Igrači ne trebaju posebnu opremu. Dovoljna je majica, kratke hlače i tenisice za dvoranu. Igra se posebnom palicom do 120 cm dužine, koja na kraju ima posebno oblikovan plastični reket. Cilj je postići pogodak plastičnom šupljom lopticom težine 23 grama s 26 rupicama promjera 72 mm koja je neznatno veća od teniske loptice. Vratar igra bez palice ali je bolje zaštićen od ostalih igrača s kacigom koja ima na prednjem dijelu metalnu zaštitu, te štitnicima za trup, koljena i laktove i rukavice.

Floorball je vrlo dinamičan i brz sport koji zahtijeva izvrsnu tehniku za kontrolu lopte palicom. Trajanje igre je 3x20 min, igralište je dimenzija 40x20 m, a igralište je ograđeno elastičnom ogradom visine do 50 cm kako bi se izbjegle ozljede.

Prostor u kojem vratar može rukom uhvatiti lopticu je 4x5 m. Dimenzije gola su 160x 115 cm, kutevi između vratnice i grede su zaobljeni. Sude dva suca a prekršaji se ovisno o težini kažnjavaju kaznenim udarcem ili isključenjem igrača na dvije ili više minuta.

Strategija igre, igrač, napad i obrana su vrlo slični hokeju na ledu, osim što igrači moraju biti spretniji zbog loptice, što je u mnogim slučajevima teško kontrolirati. Brzina loptice može doseći i 180 km/h.

Zbog pravila koja sprečavaju grubost i jednostavne opreme za igrače, igra je pogodna za rekreaciju jer se može igrati na male golove u svakoj dvorani.

Sljedeće najave