Registracija

FITNESS ZA ŽENE I MUŠKARCE

Robert Kermeci , 02.03.2017 17:05

FITNESS ZA ŽENE I MUŠKARCE

Povijest fitnessa proteže se unatrag do samog postojanja ljudske rase. U to vrijeme, vježbanje kao takvo nije bilo potrebno jer je pračovjekov način života uključivao mnogo vježbe. Tijekom tog razdoblja u povijesti fitnessa, primitivni čovjek je stalno u pokretu kao lovac i sakupljač. Većina plemena također je vodila nomadski način života, te zbog toga, nije bilo potrebe za jačanjem tjelesne kondicije. Oko 10.000 godina prije Krista, čovjek je kao lovac i sakupljač došao do kraja te faze i razvio je poljoprivredu. To je razdoblje u kojem je čovjek počeo uzgajati biljke i pripitomljavati životinje radi hrane. Život u tom razdoblju bio je početak smanjenja dnevne tjelesne aktivnosti. To ne znači da su ljudi samo sjedili jer su obavljali fizički težak rad u svakodnevnom životu, no malo je naglaska na fizičkoj spremnosti. Napretkom inovacija, razina prirodne aktivnosti je smanjena.

U drevnoj Kini, Konfucije je priznao da tjelesna neaktivnost postaje način života, a njegovo učenje potiče sudjelovanje u redovitim aktivnostima. Zbog toga je Kung Fu razvijen kako bi tijelo bilo u formi. Kinezi su sudjelovali i u drugim aktivnostima za jačanje fizičke kondicije kao što su hrvanje i badminton. U istom vremenskom razdoblju, drevna indijska civilizacija

ide drugim putem. Joga nastaje kao sredstvo usklađivanja dviju stvari, a to je pokretanje tijela na način da se otvaraju duhovni putovi.

Stari Grci su cijenili ljepotu ljudskog tijela. Bili su uvjerenja da je u zdravom tijelu zdrav duh, te da je fizička aktivnost nužna kako bi emocionalno bili zdravi. Kod starih Grka, glavni je oblik vježbanja gimnastika. Paralelno, Spartanci su usmjereni na fitness kao sredstvo za postizanje snage vojnika. Spartanci imaju snažan fitness režim: muškarci i žene za obranu Sparte.

Uspostavom velikog Rimskog carstva, raste i hedonizam. Kako su Rimljani bili pravi hedonisti, njihove tjelesne aktivnosti su znatno smanjene. Zbog toga je na kraju rimska civilizacija pala, a porazili su ih fizički sposobniji barbari sa sjevera. Nakon vladavine barbarskih plemena tijekom Srednjeg vijeka, postojala je ideja o povratku grčkih idealima koji naglašavaju ljepotu oblikovanog tijela.

Tjelesni odgoja postao je uobičajeni predmet u školama pa se to smatra rođenjem modernog fitnessa. Gimnastika kao dio fitnessa postala jako popularna tijekom tog razdoblja, a rasprostranjena je u mnogim društvima diljem Europe. Međunarodna federacija za body building i fitness IFBB osnovana je 1946. godine, te je organizirala 1995. godine prvi fitness događaj ''Fitness Olympia''.

Sljedeće najave