Registracija

FELDENKRAIS

Robert Kermeci , 04.03.2017 13:49

FELDENKRAIS

Feldenkraisova metoda je prema definiciji kreativna pedagoška metoda rada s tijelom utemeljena na prirodnoj sposobnosti učenja koju ima ljudski nervni sustav. Dva su oblika rada ove metode koja se međusobno nadopunjuju. To su ''svjesnost kroz pokret'' i ''funkcionalna integracija''. ''Svjesnost kroz pokret'' odvija se u radu s grupom, a pokret se istražuje na lagan način kroz raznovrsne i neuobičajene varijacije. ''Funkcionalna integracija'' je primjena metode koja je prilagođena specifičnim potrebama svakog pojedinca, te se bazira na istim neurofiziološkim potrebama kao i prvi oblik ''svjesnost kroz pokret''.

 Razvio ju je sportaš, naučnik i istraživač dr. Moshe Feldenkrais. Rođen je 1904. godine u ukrajinskom gradu Salvuta gdje živi do svoje osme godine. U Izrael emigrira 1918. godine, a kasnije u Parizu 1933. godine doktorira fiziku, te radi kao istraživač i asistent Fredericu Joliot-Curieu u Radium Institutu. U to vrijeme upoznaje osnivača borilačke vještine juda Jigoro Kana, koji ga u vodi u tehnike juda te postaju prijatelji. Kao njegov učenik osvaja Europsko prvenstvo i osniva prvi judo klub ''Club Judo de France'' koji danas djeluje pod imenom ''Jiu Jitsu Club de France'' i danas broji oko 30 000 članova.

Do same ideje da razvije način liječenja kroz pokret, došao je ležeći u bolničkom krevetu gdje se nalazio zbog teške povrede koljena zadobivene u nogometnoj utakmici. Shvaća da ta bol nije uzrokovana samo povredom već cjelokupnim načinom držanja i kretanja. Ležeći je proučavao proces kretanja noge sporim, nježnim i malim pokretima. Primjećuje da kad sa što manjim naporom ulazi u pokret, točnije osjeća koji se mišići aktiviraju. Opuštenost mišića bila je veća što je više pažnje usmjeravao na kinestetske utiske specifičnog dijela tijela (kinestetski osjet: osjet položaja i pokretanja tijela- vrtnja, napor, snaga, kretanje i položaj). Mišićima istegnutima ovim neurološkim procesom čiji je izvor u mozgu, više nije bila potrebna sila, već su se jednostavno sami izduživali. Mišići su radili ne samo suptilnije nego snažnije i efikasnije. Primjenom svog otkrića na cijeli skeletni sistem, otklanjao je nepotrebne napore i grčeve, nakon čega je opet prohodao i nastavio razvijanje metode koja danas nosi njegovo ime. Umro je u osamdesetoj godini života. Feldenkraisovom metodom danas se u svijetu koristi preko 2000 ljudi, a oko 4000 je registriranih profesora ove metode.

 

 

 

 

Sljedeće najave