Registracija

Europe Top-12

Sportilus .com , 14.07.2016 20:21

Pročitajte o stolnoteniskom natjecanju Europe Top-12, te saznajte od kad se održava i koji su najuspješniji igrač i igračica ovog turnira.Saznajte i tko je od naših predstavnika i mao najviše uspjeha na Europe Top-12.

Stolni tenis event

Europe Top-12

Europski stolnoteniski savez organizira svake godine turnir na kojem sudjeluju dvanaest najjačih europskih stolnotenisača i stolnotenisačica. Prvi dvanaest na europskoj rang listi kvalificiraju se automatski na turnir, osim u slučaju kad je najviše rangirani igrač iz zemlje domaćina na poziciji između 13. i 30. mjesta, tada on igra umjesto dvanaestog igrača.

Prvi turnir je odigran 1971. godine u Zadru na inicijativu stolnoteniskog trenera pok. Tome Amižića. Slijedeće 1972. godine turnir se održao u Zagrebu, gdje Dragutin Šurbek ponavlja lanjski uspjeh trećeg mjesta, dok Stipančić osvaja turnir na kojem je godinu dana ranije bio drugoplasirani.

Šurbeku prvi put polazi za rukom osvojiti Europe Top-12 u Lübecku1976. godine kad u finalu pobjeđuje švedskog igrača Kjella Johanssona. Tri godine kasnije Šurbek ponovo osvaja turnir u Kristianstadu pobjedom u  finalu protiv engleskog igrača Desmonda Douglasa. Zoran Primorac je 1992. godine u Beču osvojio treće mjesto na turniru, dok je 1994. godine u talijanskom Arezzu dijelio treće i četvrto mjesto sa Šveđaninom Peterom Karlssonom.

 Od naših natjecateljica najuspješnija je Tamara Boroš sa dva osvojena turnira i to 2002. godine u Rotterdamu, te 2006. godine u  Kopenhagenu.

Na turniru se igralo sistemom round-robin (svatko sa svakim). Danas se igra tako da su natjecatelji podijeljeni u četiri grupe sa tri igrača u kojoj igraju međusobno. Posljednji plasirani igrač ispada, a prva dvojica  iz svake grupe igraju dalje sistemom eliminacije sve do finala kad se dobiva pobjednik turnira.

Najuspješniji igrač na ovom turniru je švedski stolnoteniski Mozart- Jan-Ove Waldner sa sedam osvojenih naslova ('84.,'86.,'88.,'89.,'93.,'95. i '96.), dok je u ženskoj konkurenciji najuspješnija bila mađarska igračica Beatrix Kisházi sa četiri naslova ('71.,'72,'73. i '77.). U Hrvatskoj se turnir održao osim uz spomenute gradove Zadar i Zagreb, i u Splitu 1999. godine. 

Sljedeće najave