Registracija

Drugi po redu najpopularniji sport na svijetu

Sportilus .com , 02.06.2016 18:52

Pronađite zanimljivosti iz odbojke, te pročitajte koliko je trajala najduža odbojkaška utakmica. Saznajte i koliko puta prosječno skoči odbojkaš tokom susreta, kao i o mnogim drugim zanimljivostima vezanih uz svijet odbojke.

Odbojka zanimljivosti

-1916. godine  u Americi je odbojku igralo oko 200 000 ljudi. Igralo se na sveučilištima i školama, a igrali su je i žene i muškarci.

-Odbojka se igrala do 30-ih godina po različitim pravilima i postojalo je nekoliko međunarodnih turnira jer se igrala se samo za zabavu i rekreaciju.

-Popularnost odbojke na pijesku raste 90-tih godina 20. stoljeća a se igrala uglavnom na plažama na zapadnoj obali SAD-a i Brazila. U program Olimpijskih igara odbojka na pijesku uvrštena je 1996. godine.

-Libero se uvodi kao novi specijalni igrač u odbojci na Olimpijadi u Sydneyu 2000. godine.

-Većina odbojkaških igrača skoči oko 300 puta za vrijeme utakmice.

-Prvo Svjetsko prvenstvo u odbojci održano je za muškarce 1949.

a za žene 1952. godine.

-Prva odbojkaška mreža bila je postavljena na visinu od 198 centimetara.

-1930. godine prvi put je dvoje ljudi odigralo odbojku na pijesku.

-Prva specijalno dizajnirana odbojkaška lopta proizvedena je 1900. godine.

-Odbojka je drugi po redu najpopularniji sport na svijetu, prvi je nogomet.

-Dodavanje čekićem nije uveden u igru sve do 1940. godine.

-Najduža zabilježena odbojkaška utakmica odigrana je u Kinstonu u North Carolini (SAD) 1980. godine. Trajala je 75 sati i 30 minuta.

-Bugarska je postala prva zemlja na svijetu koja je osnovala oko 1920. godine nacionalni odbojkaški savez.

-Flo Hyman američka odbojkašica, prva je žena koja je ušla u odbojkašku Kuću slavnih. Umrla je 1986. godine tokom meča igrajući za japansku momčad Daiei protiv Hitachia. Nakon što je bila zamijenjena, kolabirala je, a svojoj ekipi je rekla da nastave sa borbom. Nekoliko trenutaka kasnije skliznula na pod i preminula.

-Odbojkaška kuća slavnih nalazi se u Holyokeu u državi Massachusetts (SAD), a kao njezin prvi član posthumno je izabran izumitelj odbojke William G. Morgan.

Sljedeće najave