Registracija

DIZANJE UTEGA:OPREMA

Robert Kermeci , 23.06.2017 18:57

DIZANJE UTEGA:OPREMA

Prema pravilima IWF , na natjecanjima u dizanju utega  koriste se utezi koje je sam IWF propisao. Utezi se sastoje od šipke, ploča ili diskova i dva prstena. Težina šipke u muškoj kategoriji iznosi 20 kg, a kod žena 15 kg. Označene su identifikacijskom bojom radi lakšeg prepoznavanja. Plavom bojom označene su šipke za muškarce a žutom bojom šipke za žene.

Diskovi su obojeni u prepoznatljive boje pa su tako diskovi od 0,5 kg bijeli, od 1 kg zeleni, od 1,5 kg žuti, od 2 kg plavi, od 2,5 kg crveni, od 5 kg bijeli, od 10 kg zeleni, od 15 kg žuti, od 20 kg plavi, od 25 kg crveni te od 30 kg crni. Diskovi od 10 kg i većih težina moraju biti prekriveni gumom dok su lakši od 10 kg metalni.

Prsteni su svaki težine 2,5 kg a dolaze na kraj šipke i služe kao osigurači diskova. Dizajnirani su tako da omogućuju postavljanje dodatnog

opterećenja i s vanjske strane. Na šipku se postavljaju najveći i najteži diskovi s unutarnje strane, a manje po težini redom niže prema vanjskoj strani.

Natjecatelji nose jednodijelni dres bilo koje boje i bez ovratnika. Pravila nalažu da dres ne smije pokrivati koljena ni lakat. Isto se odnosi i na majicu koja se može odjenuti ispod dresa. Na dresu može biti ispisano ime i prezime, ime kluba ili nacionalni grb. Dozvoljeno je i nošenje zaštitnog pojasa, a maksimalna širina pojasa je 12 cm. Služi za zaštitu lumbalnog dijela kralježnice i učvršćenje trbušne stjenke. Bandaže na zapešću ne smiju prekrivati područje šire od 10 cm, dok bandaže za koljena ne smiju prekrivati područje šire od 30 cm.   

Čarape se smiju nositi ali s time da ne prekrivaju koljena. Obuća za dizače utega je obično s povišenom petom od 1,25 do 3,8 cm. Cipele za dizače utega proizvedene su tako da pružaju maksimalnu stabilnost, a povišena peta pomaže dizaču održavanje uspravnog torza u momentu kad podiže uteg iz čučnja.
Sljedeće najave