Registracija

DIZANJE UTEGA-PRAVILA

Robert Kermeci , 27.04.2017 19:11

DIZANJE UTEGA-PRAVILA

Dizanje utega dijeli se na dvije discipline, a to su trzaj i izbačaj. Prema pravilima IWF-a, u disciplini trzaj dizač utega mora podići uteg iznad glave u jednom pokretu. Izvodi ga snažnim trzajem utega iznad glave, slijedi podvlačenje u čučanj te izvlačenje iz čučnja u konačni položaj. U izbačaju je dozvoljeno najprije uteg dići do prsa, smiriti ga i pripremiti se za podizanje. Podizanje se izvodi na način da se jednom nogom napravi iskorak unatrag te se istovremeno podigne uteg iznad glave.

Dizanje je uspješno ako dizač zadrži uteg iznad glave uz potpuno ispružene noge, dok su ruke u potpuno mirnom položaju. Nepravilni pokret u trzaju je ako natjecatelj pauzira tokom podizanja utega ili

ako dodiruje glavom šipku. Zabranjeno je i spuštanje utega u razini ramena (odnosno bacanje utega sa te visine). Sudac bijelim svjetlom signalizira uspješno izvedeno dizanje. Crveno svjetlo označuje nepravilan pokušaj dizanja utega. Uspješno podizanje smatra se kad dvoje od tri suca pokažu bijelo svijetlo.

Dizanje utega za muškarce dijeli se na osam težinskih kategorija a to su: do 56 kg, 62 kg, 69 kg, 77 kg, 85 kg, 94 kg, 105 kg i 105+ kg. Žene se natječu u sedam kategorija: do 48 kg, 53 kg, 58 kg, 63 kg, 69 kg, 75 kg i 75+ kg. Dizači se natječu u trzaju, izbačaju i kombinaciji. Za svaku disciplinu natjecatelj ima pravo na tri pokušaja dizanja utega.

Ako dizač ne uspije u pokušaju podizanja utega tada može ponovno pokušati sa istom težinom ili većom. Težina se povećava za 1 kg. Minimalna težina koja se može podići je za muškarce 26 kg, dok je za žene 21 kg.

Sljedeće najave