Registracija

Dimenzije natjecateljskog prostora za kuglanje

Sportilus .com , 03.07.2016 13:52

Pročitajte o dimenzijama natjecateljskog prostora za kuglanje te o ostalim propisima koje definira WNBA.

Kuglanje dimenzije

Službena natjecanja u kuglanju održavaju se u objektima koji su propisani pravilnikom WNBA (World Ninepin Bowling Association). Kontrolu tih objekata u pravilu vrše nacionalni kuglački savezi. Prema pravilniku WNBA reguliran je prostor za izgradnju kuglačkih staza koji moraju imati najmanju dužinu 30 metara što uključuje stazu s automatom za postavljanje čunjeva i sudačkim prostorom, s najmanjom širinom od 2 metra po stazi, za dvije staze zajednički uređaj za vraćanje kugli. Unutarnja visina prostora te je najmanje visine 2,8 metara. Prostor za gledatelje također je definiran i nalaže da se sa svake točke gledišta moraju vidjeti sve staze. Kako je propisano da površina gledališta mora iznositi najmanje 15 po kuglačkoj stazi, tako ispada da za četverostazni kuglački objekt površina gledališta iznosi 60 m².

Sve prostorije moraju biti dobro osvijetljene te je propisana jačina svjetla na natjecateljskom prostoru koja iznosi najmanje 100 luxa te kontinuirano pada do tik

pred prostor za čunjeve na cca 60 luxa. Preporuča se izbjegavanje direktne sunčeve svjetlosti kako na staze tako i na semafore i gledalište. Minimalna temperatura na kuglačkim stazama mora iznositi +15 C°.

Natjecateljski prostor je dužine 6,50 m, širine 1,70 m i visine 2,80 m. Daska podložnica je debljine 1-3 mm, širine 0,35 m i dužine 5,50 m. Staza od linije izbačaja do semaforske stijene je dužine 18,30 m. Postolje za čunjeve je dužine 1,35 m a širine 1,70 m. Jarak za kugle širok je 1,70 m i dug je 0,60 m. Stranice margine su visine od 100 do 150 mm. Zaštitni zid je dužine 1,85 m a visok je 0,95 m. Propisom nije regulirana boja staze, ali se preporuča izbjegavanje jakih boja. Sve staze moraju biti u istoj boji.  

Granični dio staze sa strane naziva se margina a ona se proteže od prostora za natjecatelje do prostora za čunjeve gdje graniči sa udarnim zidovima. Visina margine je oko 125 mm. Propis nalaže da staze sa marginama imaju uređaj za signalizaciju hica u marginu koji mora zadovoljavati nekoliko uvjeta. Primjerice, da svaki udar kugle u marginu mora biti signaliziran optičkim ili zvučnim signalom kako bi ga igrači, sportski dužnosnici i gledaoci mogli vidjeti odnosno čuti. Propis definira da senzori uređaja za signalizaciju moraju biti pričvršćeni 80 mm iznad površine staze, da su duljine najmanje 6,30 m te da završavaju najmanje 1,20 m prije čunja broj jedan. Uređaj je povezan sa automatom za postavljanje čunjeva, pokazivačem i totalizatorom kako se ne bi srušeni čunjevi hicem od margine, priznali i zbrajali.  

Sljedeće najave