Registracija

Čista, dizajnirana i od neprozirnog materijala

Sportilus .com , 09.06.2016 13:12

Pročitajte o opremi natjecatelja u trkačkim disciplinama te doznajte nešto više o kugli, disku, kladivu i koplju, Saznajte koje su propisane dimenzije čavala kao važan dio opreme trkača.

Atletika oprema

Prema pravilima IIAF-a, odjeća mora biti čista, dizajnirana te izrađena od materijala koji nije proziran ni kad je mokar. U međunarodnim natjecanjima, natjecatelji nose dresove reprezentacije ili kluba koju odobrava nacionalna federacija. Najčešće je gornji dio dresa majica bez rukava a donji dio su kratke hlače. Svaki natjecatelj dobiva ista dva broja koja stavlja na prsa i leđa. Jedino u skoku s motkom i skoku u vis, dozvoljena je upotreba jednog broja na dresu. Taj broj mora odgovarati sa brojem navedenim na startnoj listi. Obuća je također definirana pravilima, te ne smije biti napravljena na način da bi natjecatelju pružala dodatnu prednost u odnosu na druge. Na sprintericama je dozvoljeno najviše jedanaest čavala. Kod natjecanja na umjetnim podlogama dužina dijela čavla koji viri iz potplata ili pete ne smije prelaziti 9 mm.

Kod disciplina skok u vis i bacanje koplja ta je dužina čavala 12 mm. Promjer čavla koji je dozvoljen iznosi 4 mm. Za ostale podloge propisana dužina čavla je 25 mm, i promjer 4 mm. Za skok u dalj i skok u vis, najveća debljina potplata može biti do 13 mm, a za skok u vis dozvoljena debljina pete je 19 mm.   

    

Bacači kugle natječu se kuglom težine 7,265 do 7,285 kg, izrađena od željeza, mesinga ili drugog metala, odnosno može imati košuljicu izrađenu od tih materijala koji pokrivaju olovnu jezgru kugle. Glatke je površine a prosječna hrapavost definirana je i ne smije prelaziti 1,6μm. Promjer je od 110 do 130 mm.

Disk je težine 2 kg i glatke je površine. Vanjski promjer metalnog obruča je od  219 mm do 221 mm, dok je promjer metalne ploče ili ravnog srednjeg dijela diska minimalno 50 mm. Ove se dimenzije odnose na muške bacačke discipline.

Kladivo je težine 7,260 kg te se sastoji od tri dijela. To su metalna glava, žica i drška. Glava je izrađena od željeza ili mesinga koji pokrivaju olovnu jezgru. Okruglog je oblika te promjera minimalno 110 mm kod muškaraca a za žene 95 mm. Žica je izrađena od jednog komada elastične čelične žice, promjera najmanje 3 mm. Drška kladiva je oblika istostraničnog trokuta, izrađenog iz jednog komada, dok je hvat drške dužine 115 mm. Dužina kladiva je 1175 mm.

Koplje se sastoji od tri dijela, a to su glava, tijelo i hvat. Dužina koplja je do 2700 mm, težina je 800 g. Metalna glava je dužine od 250 do 330 mm. Promjer tijela koplja na najdebljem dijelu iznosi od 25 do 30 mm. Glava koplja završava sa šiljkom čije stranice zatvaraju kut maksimalno do 40º.

Sljedeće najave