Registracija

Čak je i Titanic imao squash teren

Sportilus .com , 26.05.2016 17:32

Doznajte kada je i kako nastao squash, od koji se materijala izrađuju reketi, kako se označavaju loptice u squashu, koje su dimenzije terena te tko formira prva pravila. Saznajte i o nekim zanimljivostima iz squasha te pročitajte koji su najbolji igrači i igračice.

Squash je sport u kojem se koristi  žičani reket i loptica te je u tom pogledu sličan s tenisom. Počeci squasha datiraju krajem šesnaestog stoljeća, iako više izravno potječe od igre s reketima nastalima s područja Engleske. U squashu umjesto udaranja loptice preko mreže kao u tenisu, igrači udaraju lopticu u zid.

Squash je nastao u školi Harrow iz starijih igara s reketom oko 1830. godine, te kasnije postaje međunarodni sport. Prvi tereni izgrađeni u ovoj školi bili su prilično opasni, okruženi vodovodnim cijevima, dimnjacima, policama i sličnim stvarima, pa škola izgrađuje četiri  vanjska terena. Loptice su izrađene od prirodne gume, a točkicom u boji označuje se njihova brzina kojom odskakuju. Prvi reketi za squash bili su  izrađeni od laminiranog drva. Osamdesetih godina prošlog stoljeća uvode se lagani materijali na bazi ugljika s malim dodacima kao što su kevlar, bor i titan. Prve žice izrađivane su od prirodnih materijala, te su kasnije zamijenjene sintetičkim.

Tokom devetnaestog stoljeća igri raste popularnost u raznim školama, klubovima, pa čak i građana koji izgrađuju terene

ali bez definiranih dimenzija. Prvi pravi squash teren izgrađen je 1884. godine u Sjevernoj Americi u sklopu škole St. Paul u New Hampshireu. Dimezije terena za squash na kojima se danas igra su: visina stropa minimalno 564 cm, dužina 975 cm i širina 640 cm. U Philadelphiji je 1904. godine nastala nacionalna squash udruga u svijetu ''USSRA'', danas poznata kao ''U. S. squash''. U travnju 1907. godine ''Tennis, Racquets & Fives Association'' formira pravila za squash. Zanimljivo je spomenuti da je 1912. godine brod Titanic imao squash teren. U Velikoj Britaniji je osnovana 1928. godine ''Squash Racquets Association'' kako bi postavili standardi za squash. Sport proširio na Ameriku i Kanadu , a na kraju i u cijelom svijetu. WSF  ili Svjetska squash federacija osnovana je 1967. godine. PSA ili Professional Squash Association osnovana je 1975. godine.

Prema nekim pokazateljima squash je jedan od najbržih i najzdravijih sportova na svijetu. Brzina odbijene loptice od zida može dostići i 242 km/h. Prednost squasha je u tome da  pojedinac može igrati sam protiv sebe odnosno protiv zida, ali najčešće se igra u paru ili parovima.

Najpoznatiji i najbolji igrači svih vremena su Jansher i Jahangir Khan iz Pakistana i Geoff Hunt iz Australijea od žena najbolje su Susan Devoy sa Novog Zelanda te Nicol David iz Malezije.

Hrvatski squash savez osnovan je u Zagrebu 2000. godine te je punopravni član HOO-a, Europske squash federacije i pridruženi član Svjetske squash federacije. 

Sljedeće najave