Registracija

BOKSAČKE ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 16.09.2016 22:18

BOKSAČKE ZANIMLJIVOSTI

Pročitajte o mnogim zanimljivostima iz svijeta boksa, te saznajte otkud potječe naziv ring, gdje se slavi Boxing day. Doznajte i tko je najviši boksač ikada, te tko je bio najniži teškaš.

- Boks je uveden kao olimpijski sport na 23. olimpijadi 688 godine prije Krista, a prvi olimpijski pobjednik bio je Onomastos Smyrnaios.

- U civilizaciji stare Grčke, bog Apolon je smatran izumiteljem i zaštitnikom boksa.

- Naziv ''Zlatne rukavice'' postoji od 1923. godine kada se kao nagrada za svakog pobjednika na amaterskom turniru dodjeljivala mala zlatna rukavica u svrhu promicanja mladih boksačkih amatera.

- Ako ste se ikad zapitali zašto se ring zove ring (prsten,) a borilište je pravokutnog oblika, to je zbog toga jer su u starom Rimu natjecatelji prema pravilima morali boriti unutar kružnog prstena nacrtanog na podu borilišta.

- Archie Moore američki boksač, drži rekord s najviše postignutih nokauta, ukupno 145.

- Najmlađi i najstariji svjetski prvaci bili su Wilfred Benitez u dobi od 17

godina juniorski prvak u velter kategoriji, 1976. godine i George Foreman u dobi od 45 godina prvak u teškoj kategoriji, 1994.godine.

- Muhammad Ali je imao više poraza od amatera (7)  nego od profesionalnih boksača (5).

- Boxing day praznik koji se slavi nakon Božića u  Australiji, Kanadi i Južnoj Africi nema nikakve veze s boksom. Naime, crkve taj dan otvaraju kutijice za donacije siromašnima.

- Hall Bagwell je engleski boksač s najdužim pobjedničkim nizom u povijesti boksa. Taj niz ostvario je u razdoblju od 1938-1948. godine s ukupno 180 pobjeda.

- Engleski boksač Len Wickwar drži rekord s održane 463 borbe. Ujedno je i rekorder s najviše pobjeda ukupno 336, te najviše izgubljenih borbi 127.

- Jedini ljevoruki boksač koji je pobijedio u borbi za naslov prvaka u teškoj kategoriji bio je Michael Moorer, u borbi protiv Evandera Holyfielda 1997. godine.

- John Rankin je najviši boksač svih vremena s visinom od 224 cm.

- Rocky Marciano jedan od najboljih teškaša počeo je boksati sa 22 godine. Ujedno je i najniži teškaš visok 170 cm.

- Braća Kličko su prvi profesionalni boksači koji imaju doktorat iz kineziologije. 

Sljedeće najave