Registracija

BOKS-PREHRANA

Robert Kermeci , 23.08.2017 22:51

BOKS-PREHRANA

Glavna poruka od nutricionističkih stručnjaka za boksače je pravilna prehrana tokom cijele godine.
Zdravi obroci hrane za boksača sastoji se od 45-55 posto ugljikohidrata, 30-40 posto proteina i 15 posto masti. Ugljikohidrata su ključni, jer oslobađaju energiju tijekom duljeg vremenskog razdoblja, dok se glikogeni povećavaju u mišićima i jetri. Glikogen u jetri održava razinu šećera u organizmu, a glikogen u mišićima koristi se samo u mišićnoj stanici. Svi ugljikohidrati nisu jednaki. Jednostavni ugljikohidrati, primjerice slatkiši, mogu dati brz poticaj energije, ali to će uskoro nestati i dati malo prehrambene vrijednosti. Složeni ugljikohidrati, kao što su cjelovite žitarice, grah, zobene pahuljice, škrob,voće i povrće, osiguravaju trajnu energiju te puno hranjivih tvari.


Proteini obnavljaju oštećene mišiće nastale tijekom treninga ili borbi. Piletina, riba, nemasna govedina, jaja i tofu su dobri izvori proteina. Za izgradnju mišićne mase, može se popiti shake sa proteinima tijekom treninga i jedan nakon treninga.
Kao i kod ugljikohidrata, postoje zdrave i nezdrave masti. Brzu prehranu koja obiluje nezdravim mastima treba izbjegavati.

Ona ima ograničenu prehrambenu vrijednost i može dovesti do neželjenog debljanja. No, druge masti su neophodne i omogućavanju tijelu apsorbiranje vitamina i drugih hranjivih tvari. Korisne masti nalazimo u lososu, sardini i morskim plodovima.

Orašasti plodovi bogati su važnim omega 3 kiselinama, vitaminima i mineralima koji su korisni za srce i krvožilni sustav. To su bademi, orasi, kesteni, kikiriki, lješnjak i pistacio. Od ostalih namirnica koje sadrže zdrave masti su masline i avokado.                      

Prehrana prije boksačkog meča trebala bi se sastojati od malih obroka koji održavaju razinu energije i razinu šećera u krvi. Oni bi trebali biti lako probavljivi, pa se preporučaju žitarice sa mlijekom, sendvič i voće. Za održavanje hidratacije, boksač treba piti 400-600 ml vode dva do tri sata prije borbe. Nakon borbe, potrebno je pojesti hranu bogatu ugljikohidratima zbog  ponovnog stvaranja glikogena za oporavak mišića. Boksač treba jesti jela kombinirana sa  proteinima ​​i ugljikohidratima, bilo u krutom ili tekućem obliku, svaka dva sata nakon borbe unutar šest sati, pa se zatim vratiti redovitoj prehrani. Nakon borbe potrebno je piti puno vode.
Sljedeće najave