Registracija

BOKS-PRAVILA

Robert Kermeci , 24.05.2017 19:30

BOKS-PRAVILA

Pravila boksu variraju od federacije do federacije bez obzira da li se radi o amaterskom ili profesionalnom meču. Kršenje pravila smatra se prekršajem, a ovisno o težini prekršaja može dovesti  i do isključenja ili diskvalifikacije. U amaterskom i profesionalnom boksu runda traje tri minute. Razlika je da se u amaterskom boksu natjecatelji bore u četiri runde dok u profesionalnom od pet do dvanaest rundi.

Glavni sudac je u ringu za kako bi najbolje mogao prosuditi da li su pravila poštivana ili ne. Tri ili više sudaca su oko ringa i boduju udarce. Meč može završiti pobjedom natjecatelja koji na kraju borbe osvoji više bodova, ili klasičnim knock outom kada je protivnik oboren i ne uspijeva se podići s poda u roku od deset sekundi.

Navest ćemo osnovna pravila kojih se boksači moraju pridržavati tokom meča.

Boksačima je zabranjeno udarati ispod pojasa, držanje, udaranje koljenom ili stopalom, udaranje glavom, hrvanje, griženje, pljuvanje

ili guranje protivnika. Prekršajem se smatraju udarci otvorenom rukavicom, unutrašnjom stranom rukavice, bočnom stranom šake i ručnim zglobom. Zabranjeni su udarci iz okreta, napad iz položaja u kojem se drži za konopce te napad na protivnika koji je na podu ili kad se pokušava podići. Ne smije se udarati u stražnju stranu glave ili u bubrege. Boksačima je zabranjena obrana dvostrukim pokrivanjem, bježanjem i okretanjem leđa kako bi se izbjegao udarac. Kad sudac razdvaja boksače u klinču, boksači moraju zakoračiti puni korak natrag i tada se ne smije udariti protivnik - to se zove "udaranje na break", te se to smatra prekršajem. U slučaju kad je oboren protivnik, sudac odbrojava a drugi boksač se mora nalaziti u neutralnom kutu ringa koji mu sudac odredi.  Ako je boksač ispao iz ringa, odbrojava mu se do dvadeset, te se mora podići bez ičije pomoći.

Boksači se zbog ravnopravnosti borbe natječu u težinskim kategorijama. Olimpijski način kategoriziranja boksa prema težinama su: papir do 48 kg, muha od 48-51 kg, bantam od 51-54 kg, perolaka od 54-57 kg, laka od 57-60 kg, poluvelter od 60-64 kg, velter od 64-69 kg, srednja od 69-75 kg, poluteška od 75-81 kg, teška od 81-91 kg te superteška od 91kg naviše. U profesionalnom boksu postoje osim ovih, još nekoliko među kategorija kao primjerice mini muha, junior muha, super muha, super bantam, super pero, super laka, super velter, super srednja i  lakoteška.

 

Sljedeće najave