Registracija

BOKS-NAJPOZNATIJA NATJECANJA PREMA FEDERACIJAMA

Robert Kermeci , 23.06.2017 18:50

BOKS-NAJPOZNATIJA NATJECANJA PREMA FEDERACIJAMA

Boksačke federacije upravljaju profesionalnim boksom, te preko svojih promotora sastavljaju popis izazivača i ugovaraju borbe za naslov prvaka.

World Boxing Association (WBA) je boksačka federacija koja organizira službena prvenstva i dodjeljuje naslove svjetskim prvacima na profesionalnoj razini. Prije je bila poznata kao National Boxing Association koja je osnovana 1921. godine. Sa rastom popularnosti boksa  1962. godine promijenila je ime u sadašnje-World Boxing Association. Sjedište je u Panami. Najstarija je od četiri glavne federacije koju priznaje IBHOF (kuća slavnih boks), koja organizira natjecanja uz bok sa ostalim federacijama kao što su IBF, WBC i WBO.

International Boxing Federation (IBF) sa sjedištem u New Jerseyu osnovana je 1983. godine. Kako je Bob Lee, tadašnji predsjednik USBA-e, shvatio da neće biti izabran za predsjednika WBA federacije, tako odlučuje utemeljiti novu federaciju. U početku se zvala USBA-International. Ugled federacije ozbiljno je narušen 1999. godine kad je Lee podnio ostavku na predsjedničku funkciju nakon osude za iznudu i uzimanje mita u zamjenu za visoke pozicije boksača. Hiawatha Knight  zamijenjuje Leea, te postaje prva žena koja je bila predsjednik boksačke federacije. Marian Muhammad ju naslijeđuje 2001. godine kao predsjednica IBF-a.

class="MsoNormal">World Boxing Council (WBC) je međunarodna boksačka federacija koju su utemeljile 11 zemalja. Osnovana je u Mexico Cityu 14.02.1963. godine. na poziv meksičkog predsjednika Mateosa kako bi se oformila međunarodna organizacija koja bi postigla jednakost svih boksačkih povjerenstava u svijetu. U rujnu 2009. godine WBC federacija kreirala je diamond (dijamantni) pojas koji se dodjeljuje u borbama najviše razine. Izrađen je od 18-karatne zlatne ploče, 598 dijamanata, 196 smaragda, rubina i 150 Swarowski kristala. Procijenjen na 50 tisuća dolara.

World Boxing Organization (WBO) utemeljili su dominikanski i portorikanski gospodarstvenici 1988. godine. Sjedište federacije je u San Juanu u Portoriku. Prvi je predsjednik bio Ramon Pina Acevedo iz Dominikanske Republike. Ubrzo nakon osnutka priređuju Svjetska prvenstva diljem svijeta. Zanimljivo je spomenuti da jedno vrijeme nije bilo japanskim boksačima dopušteno natjecanje na prvenstvima koje organizira WBO. 

International Boxing Organization (IBO) osnovana je 1988. godine sa sjedištem na Floridi a predsjednik je Edward S. Levine. Organizacija je pohvaljena za uvođenje kompjuterizacije u boks devedesetih godina  čime se pridonijelo poštenijem rangiranju natjecatelja. IBO organizira svjetska prvenstva i dodjeljuje naslove po svojoj verziji.     

Sljedeće najave