Registracija

BODY FITNESS (FIGURE) ZA ŽENE

Sportilus .com , 12.11.2015 09:45
Saznajte o sportu body fitness za žene i o disciplinama fitness i figure. Doznajte više o počecima ovog sporta, te pročitajte koja sve natjecanja postoje i što se ocjenjuje kod bikini natjecanja.


Fitness i figure je natjecanje za žene. Iako podsjeća na ženski body building, naglasak je na definiranju mišićnog tonusa, a ne stvaranje prevelike mišićne mase. Izvorno je uvedeno kada je interes za ženski body building počeo znatno opadati. Fitness i figure su dva različita oblika natjecanja. U natjecanju fitness, koje je starije od ove dvije discipline, žene pokazuju svoje građu dok obavljaju zahtjevan, vremenski ograničen plesni aerobik.U natjecanju figure boduje se silueta ženskog tijela s obaveznim uskim strukom, izduženim vitkim nogama i širokim ramenima. Mišićna masa i definicija ne smiju narušavati siluetu. Isti broj bodova dodjeljuje se natjecateljicama u body fitnessu kako za siluetu, tako i za tjelesnu spremu. 

U pravilu, fitness i figure natjecanja održavaju se u sklopu većih body building natjecanja. Postoje amaterska i profesionalna natjecanja. Amaterke se natječu na nacionalnim, europskim i svjetskim prvenstvima, dok profesionalke sudjeluju
na natjecanjima kao što su ''Arnold Classic'' i ''Olympia''. Pravilo je da amaterke ne mogu nastupiti na natjecanjima za profesionalke i obrnuto.


Prvo fitness natjecanje održano je 1985. godine u Las Vegasu u sklopu ''National Fitness'' događaja, a sastojalo se od izlaska u kupaćem kostimu, sportskog pozinga te izlaska u večernjoj haljini. Louis Zwick organizirao je prvo natjecanje pod nazivon ''Fitness America'' (danas ''Fitness Universe''). Međunarodna federacija za body building i fitness IFBB koja je osnovana 1946. godine, organizirala je 1995. godine fitness događaj ''Fitness Olympia''.

Prvo figure natjecanje organizirao je NPC ( ''National Physique Committee'') najveća američka amaterska body building organizacija. Natjecanja se održavaju od 2001. godine.

Bikini natjecanje je nastalo kao kategorija s puno manjim naglaskom na mišićavos,t a IFBB  priznaje bikini natjecanje kao samostalno od 7. studeni 2010. Brzorastuća bikini kategorija traži mršavo i čvrsto tijelo a natjecatelji se ocjenjuju proporciju, simetriju, ravnotežu, oblika i boju kože. Prva Bikini Olympia održana je 2010. godine.
Sljedeće najave