Registracija

BODY BUILDING ZANIMLJIVOSTI

Robert Kermeci , 15.09.2016 18:09

BODY BUILDING ZANIMLJIVOSTI

Saznajte tko je najstariji, a tko najmlađi natjecatelj na Mr. Olympia, a tko najmanji i najniži body builder na svijetu. Pročitajte o Leonard Cohenu i Charles Atlasu te o Lou Ferrignu i Michael Jacksonu.  

-Albert Beckless imao je 53 godine i najstariji je natjecatelj koji je nastupio na najvećem body building natjecanju Mr. Olympia u Orlandu, na Floridi 1991. godine.

-Arnold Scwarzenegger imao je 23. godine kad je pobijedio na natjecanju Mr. Olympia i time postao najmlađi pobjednik tog natjecanja. Chris Dickerson bio je najstariji pobjednik sa 43. godine.

- Prvo natjecanje u body buildingu organizirano je 14.9.1901. godine u Royal Albert Hallu u Londonu pod nazivom ''Veliko natjecanje''.

- Otac modernog body buildinga je Eugen Sandow (1867.-1925.) iz Königsberga, danas Kalinjingrad.

- Za nastup u natjecanju body buildinga treba pripremiti najmanje 15 poza.

- Zahvaljujući

dokumentarcu ''Pumping Iron'' te filmovima o Conanu, Arnold Schwarzenegger popularizira body building sedamdesetih godina prošlog stoljeća.

- Najprestižnije međunarodno natjecanje u body buildingu je Mr. Olympia a održava se svake godine.

-U starom Egiptu i Grčkoj prakticiralo se dizanje ''utega''. Umjesto utega kakve danas znamo, tadašnji ljudi upotrebljavali su kamenje.

-Braća Ben i Joe Weider osnovali su IFFB 1946. godine, međunarodnu federaciju za fitness i body building.

-Leonard Cohen je u svojoj knjizi ''Divni gubitnici'' objavljenu 1966. godine, kao lika s reklame za ''Heroja plaže'' na zadnjoj stranici parodirao poznatog body buildera Charlesa Atlasa.

-Najniži i najmanji body builder na svijetu je Aditya Romeo Dev iz Indije. Podiže utege od 1,5 kg dok  on sam ima samo 9 kg, te je visine 83 cm!

-Ljudsko tijelo ima preko 600 mišića, a to je 40%  ukupne mase čovjeka.

-Lou Ferrigno body builder i glumac, poznat po ulozi u filmu ''Incredible Hulk'' trenirao je i Michaela Jacksona za njegovu turneju ranih devedesetih. 

Sljedeće najave