Registracija

BODY BUILDING TRENING

Robert Kermeci , 21.03.2017 20:43

BODY BUILDING TRENING

Prije svakog treninga istezanje je od velike koristi s namjerom da se poveća fleksibilnost mišića i da se smanje mogućnosti od eventualnih ozljeda. Preporučuje se istezanje u procesima zagrijavanja prije ili rashlađivanja poslije treninga. Savjetuje se istezanje prema slijedećem redoslijedu: gornji i donji dio leđa, bočne strane trupa, stražnjica, natkoljenice i prepone, listovi i lože, prednja strana potkoljenice, kvadriceps, ruke i prsa.

Zagrijavanje može trajati najmanje 10-tak minuta prije početka treninga. Rade se aktivnosti koji će biti slične primarnim aktivnostima tokom treninga samo sa manjim intenzitetom. Primjerice ako se radi potisak sa klupe, napravi se jedna serija tokom zagrijavanja ali sa manjim težinama.
Za poboljšanje krvotoka preporuča se trčanje pet do deset minuta na traci radi daljnjeg lakšeg treniranja sa utezima.

Oprema i pomagala koja se koriste u teretanama su bučice i šipke, mehaničke sprave za vježbanje kao i razni simulatori kretanja (bicikl i veslački ergometri, steperi i trake za trčanje), te klupe,ljestve i strunjače.

Vježbe koje se rade na treninzima su slijedeće. Za jačanje listova rade se vježbe podizanja na prste na stajaćoj i sjedećoj spravi za listove. Za jačanje muskulature prednje strane potkoljenice radi se fleksija stopala a za prednju stranu natkoljenice-čučnjevi s opterećenjem

i nožni potisak. Za jačanje muskulature stražnje strane potkoljenice rade se vježbe savijanja na ležećoj i stajaćoj spravi. Opružanje trupa na klupici, ''mrtvo vučenje'' sa savijanjem nogu, podizanje trupa od tla, opružanje trupa s osloncem na stolicu su vježbe za jačanje lumbalnih mišića.

Podizanje trupa na klupi za trbušne mišiće, te pregibi na spravi dobre su vježbe za jačanje trbušnih mišića kao i podizanje kukova i pregibi trupa iz ležećeg položaja. Za muskulaturu prsa radi se potisak na ''bench'' spravi, predručenje na ''leptir'' spravi, sklekovi iz klečečeg položaja, te potisak utega na ravnoj i kosoj klupi. Za gornji dio leđa rade se vježba povlak na ''latt''  i  'rowing'' spravi i zgibovi sa hvatom.

Za jačanje bicepsa radi se pregib podlaktice dvoručnim  i jednoručnim utegom, a za tricepse vježba se opružanje podlaktice na pod opterećenjem na spravi i u ležećem položaju s dvoručnim utegom. Za tricepse radi se i opružanje podlaktice iznad glave s jednoručnim utegom i sklekovi. Da bi se ojačala muskulatura ramena vježba se uzručenje pod opterećenjem na spravi te ''veslanje'' na bradu, podizanje ramena s jednoručnim utezima  iz stajećeg položaja.
Sljedeće najave