Registracija

BODY BUILDING-PRAVILA

Robert Kermeci , 15.07.2017 12:39

BODY BUILDING-PRAVILA

Međunarodna federacija za body building (IFBB) organizira natjecanja po pravilima za amatere i za profesionalce. Amateri se natječu u različitim kategorijama, po spolu, tjelesnoj masi i starosti natjecatelja. U body buildingu natjecatelji oba spola se natječu u juniorskoj konkurenciji do 23 godine. Veterani se natječu u dvije starosne kategorije (kategorija od 40 do 49 godina, i kategorija preko 50 godina starosti) dok se veteranke natječu u jednoj kategoriji (od 35 godina).

Parovi se natječu, bez obzira na starost natjecatelja, u jednoj težinskoj kategoriji. Nastup se odvija uz glazbenu pratnju sa CD-a koju osigurava natjecatelj (natjecatelj je predaje tijekom mjerenja tjelesne mase). Natjecanje se odvija na podiju dužine 6m, širine 1,5 m i visine 60cm. S obzirom da je za natjecateljski nastup body buildera osvjetljenje vrlo bitno, ono se osigurava iz tri svjetlosna izvora.

Ukoliko se u težinskoj kategoriji prijavi više od 15 natjecatelja, organizira se eliminacijska

runda. Tijekom nje, svi natjecatelji se dovode u jednu liniju i prikazuju sljedeće obavezne poze: prednji dupli biceps, bočna poza za grudi, dupli biceps leđni, trbušni mišići i bedra. Nakon ovoga 15 najbolje plasiranih natjecatelja nastavlja natjecanje u polufinalu. Petnaest natjecatelja se poreda u jednoj liniji i zauzimaju opuštene (relax) poze. Nakon toga, svaki natjecatelj je obvezan izvesti osnovne poze, a njih je ukupno sedam za muškarce (prednji dupli biceps, prednji latissimus, bočna poza za grudi, dupli biceps leđni, latissimus leđni, bočna triceps poza i trbušni mišići i bedra), pet za žene (prednji dupli biceps, bočna poza za grudi, dupli biceps leđni, bočna triceps poza i trbušni mišići i bedra) i pet za parove (poze su iste kao i za žene). Poslije ovoga, bira se šest najboljih natjecatelja za finale.

U finalu se vrši slobodno poziranje u trajanju od 60 sekundi za muškarce 90 sekundi za žene i 2 minute parove, nakon čega se svi ponovo postavljaju u jednu liniju i zajedno zauzimaju obavezne poze.

Poziranje je vrlo naporna aktivnost jer angažira muskulaturu cijelog tijela. Za nastup treba pripremiti najmanje 15 poza. Najbolje je odabrati one poze koje odgovaraju trenutnom nivou razvoja pojedinca. 

Sljedeće najave