Registracija

BODY BUILDING: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI

Robert Kermeci , 06.10.2017 19:18

BODY BUILDING: NAJTROFEJNIJI SPORTAŠI

Sergio Oliva (1941.-2012.), rođen je na Kubi i jedini je body builder koji je uspio pobijediti Arnolda Schwarzeneggera u natjecanju Mr. Olympia, 1969. godine. Sa Jamajke prebjegao je  u SAD 1963. godine te je radio kao policajac u Chicagu više od 25 godina. 1986. godine ustrijeljen je sa pet metaka i preživio je taj napad. Jon Weider, osnivač IFBB-a, rekao je da kad je Oliva bio u najboljoj formi nitko se nije mogao mjeriti sa njim. Ipak, Schwarzenegger ga pobjeđuje 1970. godine te mu otima naslov Mr.Olympia. Sudeći prema mišljenjima mnogih stručnjaka Sergio Oliva je jednostavno najbolji. Smatra se builderom sa najboljom genetikom u povijesti body building natjecanja. Najbolji rezultati su pobjednik Mr. Olympia natjecanja tri puta zaredom od 1967.-1969. godine, osvajač naslov Mr. Universe  1967. godine te mnogi naslovi prvaka u raznim natjecanjima koje su organizirale druge federacije (AAU,WBBG i WABBA).

Arnold Schwarzenegger rođen je 1947. godine u austrijskom gradu Thalu. Osvojio je pet naslova  Mr. Universe te sedam naslova Mr.Olympia. U dobi od dvadeset i jedne godine, seli u SAD sa dvadesetak dolara u džepu. Engleski jezik je slabo poznavao. Sa prijateljem Frankom Columbuom otvara građevinsku tvrtku te kasnije prodaju body building opremu. Osvajač je sedam naslova Mr. Olympia i pet naslova Mr. Universe. Zaslužan je za popularizaciju body buildinga ponajviše zahvaljujući dokumentarcu ''Pumping Iron'' i filmovima o ''Conanu''. Kasnije se okrenuo filmskoj karijeri gdje također ostvaruje velike uspjehe, pogotovo sa ''Terminatorom''.

Ronnie Coleman rođen je 1964. godine u Louisiani, SAD. Osvojio je osam naslova Mr.Olympia te je rekorder sa dvadeset i šest pobjeda po IFBB-u. Najviše trenira sa slobodnim težinama dok sprave rijetko upotrebljava. Dobio je nagradu teksaške mornarice za izvanredna postignuća u body buildingu te promociji tjelesnog zdravlja i fitnessa.

Lou Ferrigno rođen je 1951. godine i osvajač je naslova po IFBB-u: Pro Teen Mr. America, Mr.America, Mr. Universe, Mr. International.  Pojavljuje se u dokumentarcu "Pumping Iron", te glumi u TV-seriji i filmu "The Incredible Hulk" i Herculesu. Trenirao je i Michaela Jacksona za njegovu turneju ranih devedesetih. Zbog upale uha koju je dobio ubrzo nakon rođenja, izgubio je 80% sluha te od svoje pete godine koristi slušna pomagala. 

Sljedeće najave