Registracija

BODY BUILDING-Mr. OLYMPIA

Robert Kermeci , 03.06.2017 13:55

BODY BUILDING-Mr. OLYMPIA

IFBB svake godine organizira natjecanje u body buildingu pod imenom Mr. Olympia. prvo natjecanje održalo se 18.rujna 1965. godine u New Yorku. Prva dva naslova osvojio je poznati bodybuilder Larry Scott. Joe Weider je izmislio natjecanje upravo za njega i on je jedini kojeg su u to vrijeme zvali Mr.Olympia.

1967. godine prvi put naslov osvaja Sergio Oliva i do 1970. godine je najbolji. Tada na scenu stupa Arnold Schwarzenegger  i svake godine do 1975. osvaja naslov Mr. Olympia, kada privremeno napušta natjecanje. 1980. godine se vraća i pobjeđuje, te odlučuje da se više ne želi natjecati.

Lee Haney obilježio je osamdesete sa rekordnih osam uzastopnih pobjeda, a Dorian Yates devedesete sa šest pobjeda. 1998.godine, Ronnie Coleman prvi put osvaja naslov i osam puta zaredom je prvak, zaključno sa 2005. godinom. Nakon Colemana, pobjednici su bili Cutler, Jackson i Heath.

Najviše natjecanja održalo u Las Vegasu i New Yorku, ali bilo je godina kada su i druge zemlje bile domaćin ovom najprestižnijem i najvećem body building natjecanju. Zemlje domaćini osim SAD-a, bile su Francuska, Njemačka, Južnoafrička Republika,

Australija, Velika Britanija, Belgija, Švedska, Italija i Finska.     

Pobjedniku se dodjeljuje brončanu statua Erica Sandowa koju je izradio Frederick Pomeroy.

Ovo su neke od zanimljivosti i izraza vezanih za Mr.Olympia natjecanje:

C.B.N.S.- Close But No Sandow-drugo mjesto (blizu ali nije ''Sandow''/statua).

Milking it-dramatična pauza prije proglašenja pobjednika Mr. Olympia.

Orleans Arena  u Las Vegasu, mjesto održavanja posljednjih natjecanja ima kapacitet od 8900 sjedećih mjesta.

Franco Columbu najniži je pobjednik u povijesti Mr. Olympia sa 165 cm visine.

W.H.V.S.V. What Happens in Vegas Stays in Vegas- to se odnosi na mnoge zabave u noćnim klubovima Las Vegasa koje se priređuju nakon natjecanja.

Sljedeće najave