Registracija

Boćanje

Robert Kermeci , 07.09.2016 13:10

BOĆANJE

Boćanje je sport usko povezan s kuglanjem i francuskim boćanjem, koji imaju zajedničku povijest iz doba starog Egipta, stare Grčke i Rimskog Carstva. Popularnost boćanja širi se Europom početkom 14. stoljeća. Postoji priča da je engleski Sir Francis Drake tokom boćanja izjavio, čuvši obavijest da Španjolci napadaju, rekao:'' Prvo završimo igru a onda ćemo se pobrinuti za Španjolce''. Boćanje je razvijeno u svom sadašnjem obliku u Italiji, a igralo se i u ostalim dijelovima južne Europe. Boćanje se također igralo i u zemljama koje su prihvatile talijanske emigrante uključujući Australiju, Sjevernu i Južnu Ameriku gdje je poznato kao ''bochas'' ili ''bolas criollas'' u Venezueli, te ''bocha'' u Brazilu. Boćanje su u početku igrali talijanski migranti, dok tradiciju igranja nastavljaju njihova djeca i šire društvo u kojem žive, pa tako boćanju raste popularnost.

Boćanje je također vrlo popularno na Jadranskoj obali pogotovo u Hrvatskoj, Crnoj Gori i Hercegovini, gdje se još naziva balote ili bućanje. U Sloveniji je poznat kao balinanje.

New Roman","serif"">Boćanje tradicionalno se igra na prirodnim terenima, uglavnom pješčanim, te se zove jog ili jednostavno-boćalište. Dužine je 10 metara, a za natjecanje teren mora biti do 27,5 metara, te širine od 2,5 do 4 metra. Teren je ograđen  betonskom ili drvenom ogradom visine od 15 do 20 cm. Boće se izrađuju drveta, plastike ili metala. Za sportska natjecanja u boćanju upotrebljavaju se isključivo kugle od mesinga ili raznih legura. Maksimalna težina kugle je 1,4 kg, te promjera od 90 do 110 mm.

Igra se može odvijati između dva igrača, ili dva tima od po dva, tri, ili četiri igrača. Cilj igre je baciti boću što bliže do bulina ili bule koji je najmanji i crvene je boje za klasične discipline, dok je bijele boje za tehničke discipline. Za svaku boću najbližu bulinu dobiva se bod ili ''punat'', a boduju se samo boće koje su bliže bulinu od protivničkih. Pobijedila je ona ekipa koja je prva postigla 13 punata. U boćanju je dopušteno kotrljati ili valjati boću, a kod bacanja se boća mora baciti tako da napravi luk, dok ruka mora sprijeda biti ispružena. Također je dopušteno izbijanje protivničkih ili svojih boća i bulina ako to ekipi donosi više bodova ili punata.

 

Sljedeće najave