Registracija

BILJAR: NAJPOZNATIJA NATJECANJA

Robert Kermeci , 28.09.2017 16:23

BILJAR: NAJPOZNATIJA NATJECANJA

WPA World Nine-ball Championship ili Svjetsko prvenstvo u devetki je godišnje natjecanje za profesionalne igrače devetke. Prvo natjecanje tog formata održano je 1990. godine a organizira ga Svjetska pool biljar asocijacija. Natjecanje je podijeljeno na tri kategorije: muška, ženska i natjecatelji u invalidskim kolicima. Prvenstvo se održavalo u Walesu, Tajvanu, na Filipinima te u posljednje vrijeme više puta u Dohi u Kataru.

World Straight Pool Championship, ili The World 14.1 Tournament je natjecanje koje se održava svake godine u New Brunswicku u američkoj državi New Jersey. Organizira ga Dragon Promotions. Igra 64 igrača podijeljena u 8 grupa i igra se sistemom round-robin, svako sa svakim. Dalje se kvalificiraju 4 najbolja iz grupe koji igraju na ispadanje do finala. Dosad je najuspješniji igrač bio Thorsten Hohmann iz Njemačke koji je 4 puta osvojio ovaj turnir, dok je njegov sunarodnjak Oliver Ortmann turnir osvojio 2 puta.  

World cup of pool ili Svjetski

kup u biljaru održava se svake godine. Prvi kup održan je 2006. godine u Newportu u Walesu. Najčešće se natječu 32 momčadi sa po dva igrača koji predstavljaju svoju zemlju. Iznimke su bila natjecanja kad su Engleska i Filipini imale po dvije momčadi 2006. i 2009. godine, te Nizozemska 2007. i 2008. godine. Šesnaest momčadi su nositelji dok ostalih šesnaest ždrijebom dobivaju protivnike. Igra se po pravilima za disciplinu devetka Svjetske pool biljar asocijacije. Najuspješniji su Filipini dok je drugaKina.

WPA World Eight-ball Championship (W8BC) ili Svjetsko prvenstvo u osmici za profesionalne igrače je turnir koji je održan u Ujedinjenim Arapskim Emiratima u gradu Fujairahu. Turnir je odobrila Svjetska pool biljar asocijacija. Natječu se 64 učesnika za nagradni fond od više od 200 000 dolara. Igrači su podijeljeni u osam skupina svaka sa osam igrača. Eliminacijom se dolazi do najboljih četiri u skupini koji dalje igraju na ispadanje do finala. Ovisno o sponzorima natjecanje se spominje kao Etisalat World 8 Ball Pool Championship i kao Damas World 8 Ball Pool Championship, kao i sam naziv prvenstva pa tako u medijima nailazimo na naziv 8-Ball, 8Ball i prvenstvo. Na turniru održanom 2011. godine pobijedio je filipinski igrač Dennis Orcollo koji je u finalu pobijedio nizozemskog predstavnika Nielsa Feijena rezultatom 10-6. Treće mjesto pripalo je  Španjolcu Davidu Alcaideu, a četvrto Britancu Darrenu Appletonu.   

Sljedeće najave