Registracija

BILJAR-MOSCONI CUP

Robert Kermeci , 11.09.2017 17:05

BILJAR-MOSCONI CUP

Mosconijev kup je natjecanje u disciplini devetka na kojima sudjeluju najbolji igrači iz Europe i Amerike. Prvi kup održao se 1994. godine. Turnir nosi ime po američkom igraču Willie Mosconiju, te je nešto poput Ryder kupa u golfu. U početku turnir su osmislili tv kuća Sky Sports i promoter Matchroom Sport radi promidžbe i popularizacije biljara u Velikoj Britaniji. Prve godine postojanja turnira nastupili su renomirani igrači i igračice kao što su Franziska Stark, Allison Fisher, Jeanette Lee i Vivian Villarreal. Vremenom je turnir evoluirao u ozbiljan profesionalni turnir te sam nastup na Mosconijevom kupu postala je stvar prestiža.  Za sudjelovanje na turniru igrači dobivaju pozivnicu koju su zaradili dobrim rezultatima na drugim natjecanjima.

Od europskih igrača najviše puta su nastupli Ralph Souquet, Mika Immonen, Steve Davis, Niels Feijen, Oliver Ortmann, Nick van den Berg, Marcus Chamat i Darren Appleton. Američki igrači sa najviše nastupa su Johnny Archer, Earl Stickland, Rodney Morris, Corey Deuel, Jeremy Jones, Shane Van Boening i Charlie Williams. Najviše je europskih igrača nastupilo iz Engleske 15, Njemačke 5, Nizozemske 4, Švedske 2, te po jedan iz Finske, Francuske, Grčke, Italije, Malte, Sjeverne Irske , Rusije, Španjolske i Republike Irske.

Od američkih igrača najviše ih je iz Californije, Illinoisa, Texasa po 4, Michigana, Sjeverne Karoline, Pennsylvanije , Kentuckya po 3, New Jerseja i New Yorka po 2. Iz Floride, Georgije, Kansasa, Mainea, Marylanda, Mississippija, Missourija, Ohioa, Oklahome, Južne Dakote, Tennesseeja i Virginije nastupio je po jedan igrač. Do danas su američki igrači izjednačeni s europskim, svaki s jedanaest pobjeda i jednim neodlučenim rezultatom.

Sljedeće najave