Registracija

BICIKLIZAM: VUELTA a ESPAÑA

Robert Kermeci , 08.05.2017 17:00

BICIKLIZAM: VUELTA a ESPAÑA

Vuelta a España je biciklistička utrka koja se održava svake godine u Španjolskoj. Jedna je od tri prestižne utrke Grand Toursa te traje oko dvadesetak dana. Potaknuta uspjesima Tour de Francea i Giro d'Italie, prva utrka održana je 1935.godine. Belgijanac Gustaaf Deloor pobijedio je na prve dvije utrke Vuelte 1935. i 1936. godine. Nakon toga utrke se nisu održavale jer je izbio Španjolski građanski rat koji je trajao od 1936. do 1939. godine. Nakon završetka krvavog građanskog rata, ubrzo je počeo Drugi svjetski rat pa su se tako utrke u tom razdoblju i nakon rata neredovito održavale, sve do 1955. godine od kad se utrke redovno voze svake godine.

Kako je utrci rastao ugled i popularnost, tako su se i počeli natjecati biciklisti iz cijelog svijeta a ne samo iz Europe. Premda se rute mijenjaju, u principu samo natjecanje je zadržalo istu formu. Vozi

se barem dva put kronometar, prolazi se kroz Pirinejski lanac a uvijek završava u španjolskoj prijestolnici Madridu. U trotjedno razdoblje utrke uključena su i dva dana odmora.

Najbrži biciklist dobiva crvenu majicu. Boja majice vodećeg nije oduvijek bila crvena. Na prvoj utrci bila je narančasta, nekoliko godina kasnije bijela, pa opet narančasta. U razdoblju od 1945.-1950. godine bila je bijela sa vodoravnim crvenim prugama. 1955. postaje žuta, kao i majica vodećeg na Tour de Franceu sve do 1998. kada je promijenjena u zlatnu nijansu. Iznimka je bila 1977.godina kad je te sezone majica bila narančasta. Sve u svemu, od 2010. godine, majica je crvena.

Rekorderi sa najviše osvojenih Vuelta a España su Roberto Heras iz Španjolske te Tony Rominger iz Švicarske. Biciklisti koji su dva puta bili pobjednici Vuelte su Deloor, Berrendero, Fuente, Hinault, Zülle, Menchov i Contador. Neki od navedenih su još uvijek aktivni biciklisti pa nije isključeno da povećaju broj svojih pobjeda. Španjolci dominiraju u pobjedama na ovoj utrci a pobijedili su ukupno trideset puta. Slijede ih Francuzi, Belgijanci, Švicarci te Talijani.  

Sljedeće najave