Registracija

BICIKLIZAM: TRENING

Robert Kermeci , 02.04.2017 09:24

BICIKLIZAM: TRENING

Cestovni biciklizam spada u najteže sportove zbog iznimno velikih fizičkih napora. Biciklistima je od presudne važnosti velika izdržljivost, jer neke utrke traju i po sedam sati. Gotovo sve pistovne discipline baziraju se na kratkim eksplozivnim naporima u relativno idealnim uvjetima, te se ti natjecatelji po fizičkoj građi bitno razlikuju od cestovnih biciklista. Biciklisti treniraju tokom cijele godine. Počinju najčešće sredinom studenog a završavaju sredinom listopada, što znači da imaju samo mjesec dana u kalendarskoj godini kad ne treniraju.

Makrociklusi su duži vremenski periodi koji se sastoje od opće fizičke pripreme, prve utrke, pune natjecateljske sezone i post sezone. Opća fizička priprema traje zimi prije nego starta natjecateljska sezona. Prve utrke su u veljači i ožujku kao priprema za natjecateljsku sezonu koja traje od travnja pa sve do rujna, i na kraju post sezona u listopadu.

Makrociklusi se dijele na mikrocikluse koji su kratki vremenski periodi gdje se vrše specifične pripreme za pojedina natjecanja. Mikrociklusi su periodi od nekoliko tjedana u kojima pojedina natjecanja biciklisti koriste samo kao pripremu za važnu utrku koja dolazi na samom kraju određenog ciklusa, odnosno  kad postignu vrhunac natjecateljske forme.

Tjedan u ciklusu sastoji se od tri dijela, a to su trening, utrka i odmor. Trening je pet dana u tjednu, jedan dan utrka te odmor jedan dan u tjednu. Za vrijeme jednodnevnog odmora može se odvoziti laganija vožnja koja traje sat do sat i pol. Svaki trening baziran je na znanstvenoj osnovi. Biciklisti upotrebljavaju puls-metar pomoću kojeg se uz prethodno obavljena testiranja zna u kojem se režimu rada odrađuje trening. Puls-metri pohranjuju podatke a uz današnju tehnologiju kompjuterskim programima može se obraditi i analizirati i najmanji dio treninga.

Istezanje ili streching izvodi se svakog dana jer njime povećava elastičnost mišića. Snaga se dobiva vježbanjem u teretani posebice u zimskom pripremnom razdoblju, gdje se obavlja osnovna fizička priprema svih mišićnih grupa. U biciklizmu je izražena funkcija svih mišićnih skupina, pa bilo kakvim zanemarivanjem treninga istih, moguće su nepotrebne poteškoće u natjecateljskoj sezoni.

Sljedeće najave